6 διάσημοι που δεν ξέραμε ότι έχουν αυτισμό

6-diasimoi-pou-den-kserame-oti-exoun-aftismo

Ο αυτισμός είναι μια πολύ ευρεία έννοια. Περιγράφει ένα ολόκληρο φάσμα από περιπτώσεις, οι οποίες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και οι δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση. Για παράδειγμα, ίσως έχετε ακούσει ότι κάποιος διαγνώστηκε με σύνδρομο Asperger, το οποίο θεωρείται μια διαταραχή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Αρκετοί άνθρωπου που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι υψηλά λειτουργικοί, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να ενσωματωθούν πιο εύκολα στην κοινωνία, ακόμα κι αν βλέπουν τα πράγματα κάπως διαφορετικά. Για άλλους, δεν είναι τόσο εύκολο. Το ένα τρίτο των ανθρώπων με αυτισμό υποφέρει από διανοητική υστέρηση, ενώ περίπου τόσοι είναι και επιρρεπείς στην επιληψία. Πρόκειται για μια διαταραχή, η οποία είναι είτε γενετική, είτε επηρεάζεται από παράγοντες που επιδρούν στη γέννα. Ο εγκέφαλος των ανθρώπων με αυτισμό είναι απλώς διαφορετικά “καλωδιωμένος”, με αποτέλεσμα να επεξεργάζονται τις πληροφορίες με έναν μοναδικό τρόπο. Αυτό μπορεί μερικές φορές να γίνει πλεονέκτημα, καθώς τους επιτρέπει να δουν τα πράγματα με τρόπο που άλλοι άνθρωποι δε θα σκεφτόντουσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρει μια εξαιρετική μνήμη ή μια ασύγκριτη αφοσίωση σε οτιδήποτε αποφασίζουν να καταπιαστούν. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, διεξάγεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, βρήκαμε διάσημους ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, και αυτή τους η διαταραχή όχι μόνο δεν λειτούργησε αρνητικά, αλλά τους βοήθησε να γίνουν αυτό που έγιναν, και ίσως -σε κάποιες περιπτώσεις- να αλλάξουν τον κόσμο.

Άντονι Χόπκινς

O Άντονι Χόπκινς διαγνώστηκε με το σύνδρομο Asperger’s όταν – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος – η σύζυγός του «προσπαθούσε να καταλάβει ποιον έχει παντρευτεί». Σε αυτό αποδίδει την αστείρευτη ενέργειά του, και την ασυνήθιστη εργατικότητά του.

 

Κόρντνεϊ Λαβ

Η τραγουδίστρια των Hole και σύζυγος του Κερτ Κομπέιν διαγνώστηκε με ήπιο αυτισμό όταν ήταν μικρή. Παρόλο που ήταν ασυνήθιστα ευφυής, δυσκολεύτηκε πολύ με το σχολείο και τις κοινωνικές συναναστροφές.

 

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Είναι μια ιδιαίτερα γνωστή υπόθεση ότι ο σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ είχε σύνδρομο Asperger’s. Ο Kubrick περιγραφόταν ως «έντονη, ψυχρή, μισάνθρωπη κινηματογραφική διάνοια που αποκτούσε εμμονή με κάθε μικρή λεπτομέρεια». H μονομανία του με τη δημιουργία ταινιών ήταν τόσο δυνατή που μπορούσε να απολαύσει τη ζωή μόνο όταν βρισκόταν πίσω από την κάμερα.

 

Άντι Γουόρχολ

Ο Άντι Γουόρχολ δεν διαγνώστηκε ποτέ με αυτισμό όσο ήταν ζωντανός, αλλά η ειδικός Dr. Τζούντιθ Γκουλντ επιμένει ότι «σχεδόν σίγουρα είχε σύνδρομο Asperger». Το λακωνικό στιλ επικοινωνίας του, οι προσεκτικά κατασκευασμένες ρουτίνες του και το μοναδικό δημιουργικό του όραμα, είναι όλα ισχυρά δείγματα για την παρουσία του στο φάσμα του αυτισμού.

 

Τιμ Μπάρτον

H -για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα- σύντροφος του Τιμ Μπάρτον, Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ, είναι πεπεισμένη ότι ο σκηνοθέτης έχει Asperger’s. «Αρχίζεις να αναγνωρίζεις τα σημάδια», έχει πει. «Βλέπαμε ένα ντοκιμαντέρ για τον αυτισμό και είπε ότι έτσι ένιωθε ως παιδί».

 

Άλμπερτ Άινσταϊν

Όπως και πολλές άλλες ιδιοφυΐες και προσωπικότητες της τέχνης και της επιστήμης, έτσι κι ο Άλμπερτ Άινσταϊν θεωρείται ότι είχε αυτισμό. Η καθυστέρηση της γλωσσικής του ανάπτυξης και η βραδύτητά του στην εκπαίδευση, μαζί με τη δυσκολία του στις συναναστροφές, δείχνουν -σύμφωνα με πολλούς ειδικούς – προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ίδια κατηγορία με τον Άινσταϊν, συγκαταλέγονται επίσης ο Ισαάκ Νεύτων, ο Τζορτζ Όργουελ, ο Χ.Τζ. Γουέλς, ο Μπετόβεν, ο Μότσαρτ, ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και ο Ιμμάνουελ Καντ.