Η αλλαγή κλίματος οδήγησε κάποιους Νεάτερνταλ στον κανιβαλισμό.

i-allagi-klimatos-ypeythyni-gia-vkanivalismo-ton-neaterntal

Έξι Νεάντερταλ, που ζούσαν εκεί που είναι τώρα η Γαλλία, καταναλώθηκαν από άλλους Νεάντερταλ πριν από περίπου 100.000 χρόνια, σύμφωνα με τούς επιστήμονες. Μελέτησαν και τεκμηρίωσαν το κανιβαλιστικό γεγονός  σε μια σπηλιά στη δεκαετία του 1990.

Οι ερευνητές αποδίδουν το γεγονός ότι οι Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, έγιναν θύματα του κανιβαλισμού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ενώ οι προγενέστερες μελέτες είχαν ερμηνεύσει τα νεαντερταλικά υπολείμματα για να βρουν απόδειξη της κανιβαλιστικής συμπεριφοράς , αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προσφέρει ενδείξεις σχετικά με το τι μπορεί να οδηγήσε τους Νεάντερταλ να γίνουν κανίβαλοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν ένα στρώμα ιζήματος σε μια σπηλιά γνωστή ως Baume Moula-Guercy, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Εκεί, οι ανασκαφές το 1999 από μια άλλη ομάδα επιστημόνων είχαν αποκαλύψει 120 οστά του Νεάντερταλ,  έξι απο αυτά έδειξαν σημάδια ότι είναι κανιβαλισμένα

Αργότερα, το 2014, μια άλλη ομάδα ερευνητών ανέλυσε τις αποθέσεις των σπηλαίων σε βάθος 8 μέτρων, χωρίζοντάς τους σε 19 στρώματα που συνδέονται με τρεις κλιματικές αλλαγές. Για τη νέα μελέτη, οι συγγραφείς στράφηκαν με προσοχή στο στρώμα 15, ένα πυκνό στρώμα ιζημάτων πάχους περίπου 40 εκατοστά, καλύπτοντας περίπου τα 30 έως 40 μ από το δάπεδο του σπηλαίου.

Σε αυτό το στρώμα,  τα οστά των ζώων ήταν τόσο καλά συντηρημένα που οι επιστήμονες μπορούσαν να ανοικοδομήσουν ένα περιβαλλοντικό στιγμιότυπο που αντιπροσώπευε 120.000 έως 130.000 χρόνια πριν. Ανακάλυψαν ότι το κλίμα στην περιοχή ήταν πιθανότατα ακόμη πιο ζεστό από ό, τι είναι σήμερα και ότι η μετάβαση από ένα ψυχρό, ξηρό κλίμα σε ένα θερμότερο συνέβη γρήγορα “ίσως μέσα σε λίγες γενιές”, μελέτησε ο συντάκτης Emmanuel Desclaux, ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Νίκαιας Σοφία Αντίπολις στη Γαλλία.

Καθώς τα ζώα που κατοικούσαν κάποτε εξαφανίστηκαν, κάποιοι Νεάντερταλ έφαγαν αυτό που μπορούσαν να βρουν – τους γείτονές τους.

Ο κανιβαλισμός δεν είναι ισχύει μόνο για τους Νεάντερταλ καθώς έχει ασκηθεί από τους ανθρώπους και τους συγγενείς τους από την πρώιμη παλαιολιθική έως την εποχή του Χαλκού και πέρα”, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Η συμπεριφορά που υιοθετήθηκε από τους πεινασμένους Νεάντερταλ στο Baume Moula-Guercy δεν θα πρέπει επομένως να θεωρηθεί ως “σημάδι κτηνοτροφίας ή υποθρωπιάς”, αλλά ως επείγουσα προσαρμογή σε περίοδο έντονης περιβαλλοντικής πίεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.