Η φωτογραφία που σόκαρε τον πλανήτη: Δεν διανοείστε πού κοιμάται αυτό το αγοράκι…

i-fotografia-pou-sokare-ton-planiti-den-dianoeiste-poy-koimatai-afto-to-agoraki

Είναι κάποιες φορές που η δύναμη της εικόνας είναι τόσο δυνατή που δε χρειάζεται καμία περιγραφή με λέξεις. Είναι συνήθως οι ίδιες φορές που μόνο μια απλή εικόνα σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο αδικία υπάρχει στον πλανήτητη και ότι η ευαισθητοποίηση όλων θα ήταν το θαύμα που μερικοί περιμένουν, εκεί έξω.  Ειδικά όταν πρόκειται για τα πιο αθώα πλάσματα: Τα παιδιά… Τα αθώα θύματα του παραλογισμού των μεγάλων που κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καταστρέψουν το περιβάλλον και γενικότερα ό,τι χαρίζει η φύση απλόχερα.

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS, καθώς εκτιμάται πως σχεδόν 100 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού διαφεύγουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο.

Τουλάχιστον το 75% των που έχουν συνολικά παραχθεί παγκοσμίως είναι αυτή τη στιγμή απόβλητο, ενώ τουλάχιστον το 1/3 από αυτά τα απόβλητα έχουν καταλήξει στη φύση, στο πόσιμο νερό και στις θάλασσες, εξαιτίας της κακής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ocean Conservancy το 2017, για το 55-60% της «πλαστικής» μόλυνσης των ωκεανών, ευθύνονται πέντε κράτη: η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Το 2018 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε το θέμα των πλαστικών στους ωκεανούς, ανάμεσα στα έξι πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο ποταμός Pasig χαρακτηρίστηκε βιολογικά νεκρός στη δεκαετία του 1990, λόγω συνδυασμού της βιομηχανικής ρύπανσης και των αποβλήτων που καταλήγουν εκεί από τις γύρω κοινότητες που ζουν χωρίς επαρκή υποδομή αποχέτευσης.

Το 2017 η Nature Communications χαρακτήρισε τον ποταμό Pasig ως έναν από τους 20 πιο μολυσμένους ποταμούς στον κόσμο. Έχει εκτιμηθεί πως ο Pasig δέχεται έως 63.000 τόνους πλαστικών σκουπιδιών κάθε χρόνο, τα οποία με τη σειρά τους καταλήγουν στον , επιβαρύνοντας τους θαλάσσιους οργανισμούς.

Ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες για τον καθαρισμό του Pasig, οι οποίες αναγνωρίστηκαν με διεθνές βραβείο το 2018, αλλά σε τμήματα του ποταμού τα απόβλητα εξακολουθούν να είναι τόσο πυκνά ώστε παιδιά να μπορούν να περπατούν πάνω στα σκουπίδια που επιπλέουν.

Στο διαγωνισμό World Press Photo 2019, ο Πορτογάλος φωτογράφος Μάριο Κρουζ κέρδισε το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας στην κατηγορία «Περιβάλλον», αποτυπώνοντας με τρόπο μοναδικό την πλαστική ρύπανση στον ποταμό Pasig.

Στην εν λόγω φωτογραφία, απαθανατίζεται ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε κάποια χωματερή, ενώ στην πραγματικότητα επιπλέει σε ένα στρώμα ανάμεσα σε πλαστικά και σκουπίδια μέσα στον ποταμό.