Βγάλτε τα μαύρα γυαλιά…!

Παιδιά πλησιάζουν εκλογές είμαι επηρεασμένη.  Όλοι Σωτήρες του τόπου τους, για μια Ελλάδα που έχει γεμίσει Νέες Αρχές, Συμμαχίες και Ενότητες. Ένα πρωθυπουργός αριστερός με μια δεξιά πολιτική (είπε ο Βαρουφάκης στην συνέντευξη του) πουλημένη στην Ευρώπη, για το δήθεν καλό μας. Σε μια Ευρώπη που έχει ξεχάσει από πού δημιουργήθηκε. Σε ένα κόσμο που παιδιά ανήλικα στα σύνορα αποχωρίζονται τους γονείς τους με την βία (Trump), μετανάστες στα σύνορα δέρνονται και μάνες κλαίνε τα νεκρά σπλάχνα τους. Βγάλτε τα γυαλιά. Σε ένα  πλανήτη που φτάνει στο ζενίθ της ανεκτικότητας με τον άνθρωπο (nature revenges). Το πράσινο, το νερό, ο αέρας… όλα φθείρουν, όλα διαλύονται (εμείς το κάνουμε έτσι;).

Εμείς, στο όνομα της πολιτικής νέας τάξης και του κέρδους συνεχίζουμε να επιστρατεύουμε ανίκανους ηγέτες που ελέγχονται και ακόλουθους φανατικούς που σφάζουν την διαφορετικότητα που βρουν στο διάβα τους κατόπιν εντολής. Παιδιά που παρενοχλούνται σεξουαλικά (το κάναμε νόμιμο, εμείς) και τα δικαστήρια που αθωώνουν τους ενόχους (μίλησε κανείς;).  Ο Θάνατος σου η ζωή μου. Η αποτυχία σου, επιτυχία μου και το σύμπλεγμα συνεχίζει να μας διαλύει κάθε αίσθηση σημαντικότητας μέσα σε μια κοινωνία. Όσο απεγνωσμένα νεαρά πρόσωπα ψάχνουν ένα ίχνος ελπίδας να κτίσουν πάνω τα όνειρα τους, εμείς διαφημίζουμε με το Γαϊτάνο το μεγάλο Πάσχα στα Jumbo, αφήνουμε παρτάκιδες να βάλουν υποψηφιότητα, δίνουμε εργασία στον άσχετο κουμπάρο μας (μας πουλάει) και πουλάμε την φυσιολογική οργάνωση ενός Δήμου ως προτέρημα μιας παράταξης. Βγάλτε τα γυαλιά. 

Ανάμεσα στις πατροκτονίες, τις δολοφονίες και τις κλοπές, ανάμεσα στις πολιτικές διαμάχες και το πόνο των ανθρώπων, κάπου εκεί ανάμεσα θα βρούμε το χρόνο να πετάξουμε τα βεγγαλικά μας, να σουβλίσουμε το αρνί μας και να τα πιούμε μέχρι το πρωί. Αυτό για τους ευνοούμενους που θα μπορέσουν με πέντε φράγκα να ζήσουν αυτές τις μέρες. Οι άλλοι καταδικασμένοι στην ελεημοσύνη των συλλόγων και του κράτους, για ένα γιορτινό τραπέζι, μια φιλική κουβέντα, μια συνχώρεση. Ψάχνω το Φως και την φλόγα που θα μας ξυπνήσει από το λήθαργο του ψέματος και της αχαριστίας. Την φλόγα εκείνη που θα μας οδηγήσει να επαναστατήσουμε με σοφία απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα που δεν είναι αξιέπαινη για το ανθρώπινο είδος. Βγάλτε τα γυαλιά. Πολύ θα ήθελα να πω ότι όλα γίνονται για την φλόγα.

Αυτήν την φλόγα της δημιουργίας, της ζωής,  του έρωτα και της αγάπης, όμως, δεν είμαι σίγουρη. Άλλο η λαμπάδα άλλο η φλόγα. Όλες οι λαμπάδες θα αποκτήσουν φλόγα. Δεν θα αποκτήσουν όμως νόημα όλες οι φλόγες.  Η φλόγα έχει μέσα τη φωτιά και η φωτιά είναι μυστήριο, είναι διέγερση και ξεσηκωμός… είναι δύναμη, μα κυρίως είναι ΦΩΣ. Σαν πέφτει το Πάσχα πριν τις εκλογές νιώθω να αγοράζονται και να χαρίζονται χιλιάδες λαμπάδες, χιλιάδες ψεύτικες ελπίδες φλόγας σε ανθρώπους απελπισμένους για αλλαγή. Που είναι το Φως; Γιατί αν υπάρχει Φως, αν όντως υπάρχει Άγιο Φως, τότε υπάρχει και νόημα σε όλο αυτό το ταξίδι που λέγεται ζωή. Να παψει ο θόρυβος, γιατί δεν «βλέπουμε» καθαρά. Εικόνες με τσουρέκια και κόκκινα αυγά, πακέτα ημερών με 169 ευρώ το άτομο για 4 μέρες.

Το Πάσχα κυρίες και κύριοι είναι μια ευκαιρία να ξοδέψετε! Αγοράστε το, γιατί είναι Πάσχα φωνάζουν οι διαφημίσεις και όλα τα οπτικοακουστικά μέσα γύρω μας! Στις ειδήσεις κάθε χρόνο μας αναλύουν το κόστος που θα έχει ένα γιορτινό τραπέζι, μας δημιουργούν λόγους να μας θυμίσουν ότι δεν έχουμε κάτι ουσιαστικά να γιορτάσουμε. Ότι είναι μόνο έξοδα. Ότι το Πάσχα είναι για να τρώμε σα γουρούνια με δικαιολογία. «Γιορτάζουμε» χωρίς να καταλαβαίνουμε. Και ίσως αυτό να είναι το πρόβλημα. Βγάλτε τα γυαλιά…Ίσως όλη αυτή η φασαρία, να μην  έχει να κάνει με θρησκείες ή με παραδόσεις. Ίσως είναι απλά η φιλοσοφία της ύπαρξης μας. Η Ζωή μας. Ο Χρόνος μας. Αν δε παψει όμως ο θόρυβος γύρω μας, δεν θα «δούμε» καμιά αλήθεια.  Πριν την Κυριακή του Πάσχα, είναι ο επιτάφιος.  Η Κυριακή αυτή συμβολίζει με κάποιο τρόπο την γιορτή της ζωής και της ύπαρξης μας τελικά. Την ανάσταση του φυσικού μας σώματος. Σταματήστε λίγο  να το σκεφτείτε αυτό. Κάποιος κέρδισε το Θάνατο. Αυτό γιορτάζουμε. 

Είμαστε τυχεροί που ακόμα είμαστε εδώ. Ο Ιησούς Χριστός κέρδισε το θάνατο, το τέλος, βρήκε το Φως. Αυτό το άγιο φως επάνω στην λαμπάδα που εμείς θέλουμε να γεμίσουμε με Barbie και παιδικά όπλα. Τόσα καταλαβαίνουμε, τόσα κάνουμε. Ακόμα στεκόμαστε στο αρνί, σαν πρόβατα….. ακλουθούμε τα media, το lifestyle  και τη νέα τάξη πραγμάτων, χωρίς να έχουμε ιδέα πως έτσι συνεισφέρουμε στην αλλοίωση της μιας μοναδικής αλήθειας που ψάχνει ο άνθρωπος αιώνες. Ένα μεγάλο γιατί. Όλα θα ήταν μάταια αν δεν υπήρχε η ελπίδα, της νίκης του θανάτου. Βγάλτε τα γυαλιά. Αν πεθάνει το πνεύμα μας, είμαστε ζωντανοί νεκροί.  Γιορτάζουμε την αιώνια ζωή του πνεύματος μας. ( για όσους πιστεύουν, για όσους δεν πιστεύουν γιορτάζουμε τον χρόνο μας επάνω εδώ στη γη. Τόσο απλά. Μπαίνουμε στο πόνο του θανάτου, για να μπορέσουμε να αντλήσουμε την σπίθα της ζωής) Η Καθημερινότητα μας κάνει να τρέχουμε σα ρομπότ, δεν υπάρχουν περιθώρια για θεούς, σωτήρες και πνεύματα.

Ξεχνάμε πώς να διακρίνουμε την αγάπη, γιατί αυτή θέλει χρόνο. Θέλει χρόνο να αποκαλυφτεί. Αλλά εμείς είμαστε ανυπόμονοι να διασχίσουμε τη ζωή σαν να μας περιμένει κάποιο τρόπαιο στο τέλος της σκάλας. Βγάλτε τα γυαλιά. Τα έθιμα της εκκλησιάς είναι εκεί για να μας θυμίζουν το θάνατο, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γιορτάσουμε την ζωή και την ανάσταση της ύλης μας. Το τέλος και η αρχή. Ο Θάνατος και η λύτρωση μας από το πόνο. Αγαπητέ φίλε, βρες αυτό το φίλο που κάποτε σου είχε δώσει ένα ποτήρι κρασί, μια φέτα ψωμί, μια στήριξη. Βρες τον φέτος και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σου. Αναγνώρισε αυτό που έχει κάνει κάποιος άλλος για σένα. Γίνε ταπεινός αν θέλεις μια μέρα να είσαι υπερήφανος.  

Πάρτε μια λευκή λαμπάδα στα παιδιά σας και ζητήστε τους να βάλουν επάνω κάτι που θα συμβολίζει ότι πιο πολύτιμο έχουν. Δώστε νόημα στις μικρές αυτές στιγμές που μας κάνουν να σκεφτούμε πραγματικά. Σώστε τα παιδιά από τις σειρήνες της ύλης, δώστε τους τα εφόδια να γνωρίσουν λίγο το πνεύμα και την δύναμη του.

Το πνεύμα εκείνο που τις δύσκολες στιγμές της ζωής τους θα σταθεί αρωγός και υποστηρικτής. Γιατί είμαστε και γινόμαστε αυτό που πιστεύουμε. Γιατί ακόμα και να μην πιστεύουμε στο χριστιανισμό, δεν μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε την ουσία της μεγάλης παρασκευής, την ουσία της ανάστασης, την ουσία της ζωής. Βγάλτε τα γυαλιά Αυτά είναι παγκόσμιες Φιλοσοφίες , παγκόσμιες αλήθειες.  Κάνε το Πάσχα ιδιαίτερο φέτος. Συνχώρεσε, αγάπησε, μοιράσου, δώσε, χαμογέλα, κλάψε. Δώσε τροφή στο πνεύμα σου, μη το ξεχνάς….. δώσε τροφή στην ίδια τη ζωή.