Κάν’ το όπως η Αμπράμοβιτς: Βγάλε την αρνητική ενέργεια του 2020 αγκαλιάζοντας δέντρα

kan-to-opos-i-ampramovits-vgale-tin-arnitiki-energeia-tou-2020-agkaliazontas-dentra

Μια νέα τάση φυσιολατρικής αυτοθεραπείας προσδοκά να πυροδοτήσει η παγκοσμίου φήμης περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με τις ασκήσεις που θα παρουσιάσει τηλεοπτικά στο βρετανικό κανάλι Sky Arts –πρόκειται για την πρώτη εικαστικό στην ιστορία που θα αναλάβει μόνη της πέντε ώρες τηλεοπτικού χρόνου–, προτρέποντας τον κόσμο να βγει μια βόλτα στο πάρκο και να αγκαλιάσει αυθόρμητα όποιο δέντρο επιθυμεί, ώστε να εκφράσει τα παράπονά του, να πει τις σκέψεις του ελεύθερα.

«Τα δέντρα είναι σαν τους ανθρώπους», αναφέρει η ίδια στο βίντεο που δημοσίευσε το The Art Newspaper. «Έχουν νοημοσύνη, έχουν συναισθήματα, επικοινωνούν μεταξύ τους και, επίσης, είναι ιδανικοί σιωπηλοί ακροατές – μπορείς να πεις τα παράπονά σου σε αυτά». Η Αμπράμοβιτς ξεκίνησε αυτή την πρακτική («Complain to a Tree») πριν από αρκετό καιρό, όταν ήταν στον Αμαζόνιο συμβιώνοντας με ιθαγενείς πληθυσμούς, ενώ πλέον αποτελεί την τελευταία της προσθήκη στην περίφημη «Μέθοδο Αμπράμοβιτς», μια σειρά ασκήσεων που δουλεύει τα τελευταία χρόνια για να βιώσει κάθε ενδιαφερόμενος την μαγεία της περφόρμανς.

Στο τηλεοπτικό της πρόγραμμα, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς υπόσχεται ένα διασκεδαστικό κι επιμορφωτικό απόγευμα που θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει τους θεατές, εισάγοντάς τους στην τέχνη που αφιέρωσε τη ζωή της, στους ανθρώπους και τα ρεύματα που την ενέπνευσαν –από το Νταντά μέχρι τον Μπάουι– καθώς και στο βίωμα της περφόρμανς, μια και το φινάλε περιλαμβάνει περφόρμανς από την ίδια στο πάρκο.

«Είναι σημαντικό να διαλέξετε προσεκτικά το δέντρο που σας αρέσει», λέει στις οδηγίες της, «διαλέξτε το με βάση τη μυρωδιά του , το φλοιό του, τα φύλλα του. Μην το αγκαλιάσετε αμέσως. Απλά αισθανθείτε την ενέργεια του δέντρου. Και έπειτα πείτε τα παράπονα μέσα απ’ την καρδιά σας». Ακούγεται αρκετά παράδοξη η μέθοδος αλλά αυτό είναι το νόημα: να βγούμε απ’ το safe zone μας και να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να απελευθερώσουμε ενέργεια της πιεστικής χρονιάς που διανύουμε, όπως τονίζει η ίδια. «Το να μιλάς στα δέντρα είναι επίσης ένας τρόπος για να απελευθερώσεις τη δική τους ενέργεια προς τα εσένα. Θα αισθανθείτε ανανεωμένοι».

 

https://youtu.be/bQmAHmLy5DA

 

athinorama.gr