Η Τερέζα Παππά στο SoWhat?: «Η “μαγεία” και τα οφέλη της κεραμικής τέχνης»!

i-tereza-pappa-sto-sowhat-i-mageia-kai-ta-ofeli-tis-keramikis-texnis

Η Τερέζα Παππά, καλλιτέχνης με κύρια ασχολία της την κεραμική τέχνη, μίλησε στο SoWhat? για το εργαστήρι και τα μαθήματα κεραμικής!

Της Αναστασίας Γραβριελάτου
 
 
Έχοντας από παιδί κλήση στη ζωγραφική, σπούδασε γραφικές τέχνες και σχέδιο και εργάστηκε ως γραφίστρια διατηρώντας το δικό της δημιουργικό γραφείο. Από το 2001 ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική θαλασσόξυλων και έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις. Με την κεραμική πρωτοασχολήθηκε το 2012 μαθαίνοντας την τέχνη στο Εργαστήρι της Μάρως Κερασιώτη ανακαλύπτοντας συγχρόνως ότι η κεραμική είναι η τέχνη που της ταιριάζει και που ήθελε να αφοσιωθεί και κυρίως να μοιραστεί αυτή τη μαγεία με όσους ήθελαν να μπουν στον μαγικό κόσμο της. Συνέχισε την μαθητεία της στην σχολή κεραμικής Ηριδανός με δάσκαλο τον Νίκο Σκλαβενίτη και δημιούργησε το δικό της εργαστήρι όπου και παραδίδει μαθήματα. Έχει συμμετάσχει με δύο έργα της στην Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής.
 
 
Τερέζα Παππά καλώς ήρθατε στο SoWhat! Τι είναι αυτό που βρήκατε στη συγκεκριμένη τέχνη και σας κέρδισε;
Καλησπέρα Αναστασία, ευχαριστώ για την πρόσκληση και το ενδιαφέρον σας. Μπορώ να πω πολλά για αυτά που με μαγεύουν στην κεραμική….
Κατ’ αρχήν να πω πως η τέχνη για μένα είναι τρόπος ζωής. Είναι μία μορφή προσωπικής έκφρασης που πηγάζει από την ανάγκη μου για δημιουργία και επικοινωνία με τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και με τους άλλους. Όλες οι τέχνες έχουν την μαγεία τους και είναι ένα μέσο έκφρασης.
Η κεραμική με κέρδισε κυρίως για την άμεση και χειροπιαστή επαφή με το τόσο ζωντανό και πολυδιάστατο υλικό, τον πηλό. Με εξιτάρει ο πειραματισμός και η εφευρετικότητα που εμπεριέχει, καθώς και το εύρος των εφαρμογών του. Είναι ένα υλικό που σου μαθαίνει πολλά! Κυρίως σου μαθαίνει ότι όλα θέλουν τον χρόνο τους και σου ζητάει να είσαι παρόν.
Σχετίζεσαι με τα στοιχεία της φύσης, γη, νερό, αέρα, φωτιά. Πλάθεις τον πηλό που είναι χώμα και νερό, χρειάζεσαι τον αέρα για να τον στεγνώσει και τέλος την φωτιά για να τον ψήσει.
Επίσης μου ασκεί ιδιαίτερη συγκίνηση το γεγονός ότι είναι μια τέχνη με αιώνες ιστορίας, ζωντανή ακόμα, που μέσα από αυτήν έχουν εκφραστεί και συνεχίζουν να εκφράζονται ολόκληροι πολιτισμοί, στέλνοντας μας πολλά μηνύματα για την ζωή τους. Μου δημιουργεί μια αίσθηση ενότητας, το γεγονός ότι άνθρωποι που ζούσαν πριν από 10.000 χρόνια, φτιάχνανε από χώμα και νερό, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο τα χρηστικά τους είδη, αρχικά για να καλύψουν τις πρακτικές τους ανάγκες και σταδιακά να διακοσμούν και να εκφράζονται. Είναι η πρωτόγονη τέχνη που συνδέεται με την πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου.

Δημιουργήσατε το Εργαστήρι Κεραμικής Art from Earth. Σε ποιους απευθύνεταi και τι μπορεί να μάθει κανείς;
Το εργαστήρι art from earth είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αποδράσουν δημιουργικά, μαθαίνοντας μια τέχνη και συγκεκριμένα την τέχνη της κεραμικής. Δεν απαιτούνται προηγούμενες γνώσεις, μόνο η διάθεση για δημιουργία και καλή παρέα. Πιστεύω ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει καλλιτέχνες. Αρχικά μαθαίνουμε με καθοδήγηση τις βασικές τεχνικές της πηλοπλαστικής, τεχνικές διακόσμησης και γυαλώματος, με στόχο ο καθένας στη συνέχεια να προχωράει με τον δικό του ρυθμό, βρίσκοντας τον δικό του τρόπο έκφρασης. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες άνω των 18. Θα μπορούσα να πω ότι είναι μια “παιδική χαρά” για ενήλικες.Γιατί να επιλέξει κάποιος να ξεκινήσει μαθήματα και πόσο δύσκολο είναι;
Τα οφέλη της ενασχόλησης με τις τέχνες γενικότερα, είναι πολλά, για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μπορεί κανείς να διαβάσει για τα οφέλη της τέχνης γενικότερα, σε κάθε ηλικία και κυρίως για τις πιο προχωρημένες ηλικίες. Κατά την εμπειρία μου, η κεραμική τέχνη έχει το πλεονέκτημα της άμεσης και οικίας επαφής με τον πηλό και το απτό αποτέλεσμα. Η επαφή με γυμνά χέρια, πλάθοντας, πιέζοντας και χαϊδεύοντας τον πηλό, προκειμένου να δώσουμε σχήμα στην άμορφη μάζα του, μας δίνει άμεσα μια αίσθηση χαλάρωσης και μας βοηθάει να αποβάλλουμε την ένταση ή το άγχος που όλοι λίγο πολύ έχουμε…
Επικεντρωνόμαστε στην μορφή που θέλουμε να δώσουμε ή στο αντικείμενο που θέλουμε να φτιάξουμε, δίνουμε χώρο στη φαντασία μας σχεδιάζοντας και πειραματιζόμενοι γινόμαστε ευρηματικοί. Η διαδικασία της δημιουργίας και η ολοκλήρωση του αντικειμένου μας γεμίζει ικανοποίηση, χαρά και ενθουσιασμό για νέες δημιουργίες.Από αυτή τη διαδικασία μπορεί να προκύψουν υπέροχα γλυπτά που θα διακοσμήσουν τον χώρο μας ή χρηστικά αντικείμενα όπως τις κούπες, τα πιάτα μας, που θα απολαμβάνουμε στην καθημερινότητά μας.

Το χειροποίητο προσδίδει μια διαφορετική αξία στα αντικείμενα και ειδικά αν το έχεις φτιάξει εσύ ο ίδιος, διότι ξέρεις όλη την ιστορία του.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι ενώ οι περισσότεροι που έρχονται δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον πηλό, πόσο γρήγορα εξοικειώνονται με αυτό και πόσο γρήγορα μαθαίνουν.
Επίσης σημαντικό θεωρώ το ότι τα μαθήματα γίνονται ομαδικά και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να ανταλλάσσουμε ιδέες, να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να λέμε ιστορίες, να γελάμε, 
να μοιραζόμαστε τη δημιουργική διαδικασία και να γινόμαστε μια παρέα. Αυτό για μένα είναι ένα από τα δώρα της κεραμικής.
 

Covid & εργαστήρι! Εσείς πως έχετε προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα συνθήκη;
Το βασικό είναι ότι φοράμε μάσκες και κρατάμε αποστάσεις. Τα χέρια μας τα πλένουμε συχνά αναγκαστικά λόγω του πηλού. 
Τα παράθυρα είναι πάντα ανοιχτά, πάλι λόγω του πηλού και των υλικών. Επίσης φέτος είμαστε λιγότερα άτομα σε κάθε τμήμα και όλοι ευχόμαστε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα βρεθούμε παγκοσμίως πάλι σε μια κανονικότητα. Ωστόσο συνεχίζουμε με τις μασκούλες μας, να μιλάμε, να γελάμε και να δημιουργούμε!


Εάν σου έλεγαν να διαμορφώσεις ένα κεραμικό έργο τέχνης που θα έσωζε την ανθρωπότητα
με έναν μαγικό τρόπο … τι σχήμα / μορφή θα είχε αυτό;
Μάλλον θα έφτιαχνα ένα όμορφο κεραμικό πλαίσιο και θα δημιουργούσα έναν καθρέφτη, 
γιατί πιστεύω ότι το μόνο που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα είναι ο εαυτός της, η ανθρωπότητα η ίδια.
 
 Facebook: @art.from.earth.lab
Tηλ επικοινωνίας:  6977 166 937
Θέτιδος 18, Ν.Βουτζάς