Ο Σπύρος Μπιμπίλας στο SoWhat?: «Δεν είμαι πιο φιλόζωος από φιλάνθρωπος»

o-spyros-bimpilas-sto-sowhat-den-eimai-pio-filozoos-apo-filanthropos

Σπύρος Μπιμπίλας!

«Ο υπέροχος και αξιαγάπητος σε μικρούς και μεγάλους …. ηθοποιός! Τον πέτυχα να φροντίζει τους παπαγάλους του και ένιωσα άβολα που τον διέκοψα. Εκείνος ένιωσε άβολα που του μίλησα στον Πλυθηντικό αλλά του εξήγησα ότι δεν μου είναι εύκολο να συμβιβαστώ με τον Ενικό, στο πρόσωπό του.. Τα ξεπεράσαμε και τα δύο και μου χάρισε μία από τις ωραιότερες συνεντεύξεις. Από αυτές που ”γράφονται” στην ιστορία»…

Της Αναστασίας Γαβριελάτου

 

Τι κατάσταση επικρατεί  στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης;

Ζούμε κάτι χαοτικό, άνευ προηγουμένου όπου οι ηθοποιοί απαγορεύεται να δουλεύουν και το θέατρο έχει σταματήσει. Είναι μία πρωτόγνωρη κατασταση που έχουμε μπει και δεν ξέρω πώς θα βγούμε. Τα γεγονότα τρέχουν αλλά τα θέατρα δεν πρόκειται να ανοίξουν και οι ηθοποιοί θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο. Δεν μπορούν να εργαστούν και δεν μπορούν να εκφραστούν καθώς η ηθοποιία δεν είναι μόνο επάγγελμα αλλά μία βαθύτερη ψυχική ανάγκη έκφτασης. Στην τηλεόραση παραμένει το ίδιο πρόβλημα; Η τηλεόραση δίνει δουλειά στην παρούσα φάση στους 500 περίπου από  τους 10.000 που είναι συνολικά ηθοποιοί, δηλαδή ούτε στο 1/10. Πλέον οι περισσότεροι εκτός μερικών πληρώνονται ελάχιστα και οι υπόλοιποι απλά δεν μπορούν να ζήσουν. 

Βλέπουμε έντονα τις σχετικές σας δράσεις περί ενίσχυσης και βοήθειας προς τους ηθοποιούς. Θα μας πείτε για αυτό;

Υπάρχει  το ταμείο αλληλοβοήθειας του σωματείου ηθοποιών που είναι από τα λίγα σωματεία που διαθέτουν ταμείο και ουσιαστικά πρόκειται για έναν ξεχωριστό οργανισμό με δικό του διοικ.συμβούλιο στο οποίο τυχαίνει να είμαι πρόεδρος επίσης. Πρόκειται για μία δράση ανακούφισης. Δυστυχώς ήταν δύσκολα και πριν τα μνημόνια και τώρα ο βαθμός δυσκολίας έχει πολλαπλασιαστεί. Προσπαθούμε να βρίσκουμε χορηγίες και να βοηθάμε οικογένειες που έχουν ανάγκη γιατί μπορεί κάποιοι να παίρνουν το επίδομα των 534 ευρώ αλλά έτσι δε μπορούν να ζήσουν. Καθημερινά προσφέρουμε αγαθά, είμαστε κοντά τους και θα είμαστε. 

Πώς θεωρείτε ότι θα εξελιχθεί η κατάσταση στον χώρο του θεάτρου;

Μάντης δεν είμαι αλλά από αυτά που βλέπω η κατάσταση δε θα είναι η ίδια. Έχει αλλάξει όμως η διοίκηση του σωματείου μας και μπορούμε και κάνουμε πιο εύκολα συνενοήσεις ώστε να υπάρξει συλλογική σύμβαση καθώς οι ηθοποιοί γενικά πέφτουν θύματα απίστευτων εκμεταλλεύσεων. Είμαστε ενεργοί, πιέζουμε και όταν το επιτρέψει η κατάσταση θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις γιατί αυτοί οι μισθοί είναι μισθοί πείνας και ο ηθοποιός αναγκάζεται να βρει δεύτερη δουλειά για να επιβιώσει. Πλέον οι περισσότεροι δουλεύουν και κάπου αλλού για να μπορέσουν να επιβιώσουν και έτσι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα η ηθοποιία και καταντάει να είναι περισσότερο χόμπυ. 

Θα κάνετε το εμβόλιο;

Ναι θα κάνω το εμβόλιο γιατί ακούω την επιστήμη. Δεν ακούω όσους σπείρουν φόβο, παρά μόνο την επιστήμη και κανέναν άλλον. 

 Ποιο κατά τη γνώμη σας ήταν το βασικό λάθος της κυβέρνησης;

Σε αυτή την φάση θα έπρεπε να ρίξουν το βάρος στην ανθρωπιστική βοήθεια και όχι τόσο στους εξοπλισμούς καθώς άμα ο λαός πεινάει όταν έρθει η ώρα του πολέμου δε θα μπορεί να ανταποκριθεί. Θα έπρεπε να μεριμνήσουν να εξασφαλίσει ο Έλληνας ένα αξιοπρεπές επίδομα ώστε να τα καταφέρει. 

Έχετε μετανιώσει για κάτι στη ζωή σας;

Όχι για απολύτως τίποτε! Ούτε για τα λάθη μου! Είμαι από τους ανθρώπους που είμαι ευχαριστημένος από τη ζωή μου ακόμη και αν έχω υποστεί βλάβες. Ούτως η άλλως η ζωή είναι ένα καρδιογράφημα, μία πάνω μία κάτω, αν η γραμμή ήταν μόνο ευθεία δε θα είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον.  

Θα μπορούσατε να μας πείτε δύο λόγια για τη σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης που ακόμη συναρπάζει το κοινό;

Εγώ εκεί απλά έπαιξα ένα μεγάλο γκεστ, δεν μπήκα στη σειρά για να μείνω! Γνωρίζω τον Χάρη Ρώμα πολλά χρόνια από τότε που είμασταν μαζί στο θεατρικό εργαστήρι. Μας συνδέει μία βαθιά φιλία και έχουμε άπειρες συνεργασίες και στο θέατρο και στην τηλεόραση. Γενικά μου αρέσει η εναλλαγή ρόλων, ζω για αυτό! Δεν μου αρέσει να μένω σταθερός γιατί αισθάνομαι ότι τυποποιούμαι. Δεν θέλω να τυποποιούμαι!

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες;

Πολλά μηνύματα! Εγώ συνέχεια στέλνω μηνύματα. Αυτό που έχω να πω ως πολίτης της γης και όχι μόνο της Ελλάδας αν και αγαπώ ιδιαίτερα την πατρίδα μου και είναι από τις ωραιότερες χώρες (σε φυσική ομορφιά γιατί οι πόλειας μας είναι άθλιες, τις έχουμε καταστρέψει εμείς οι ίδιοι) είναι ότι ο ιός χτύπησε ολόκληρη τη γη με τον ίδιο τρόπο! Άρα είμαστε όλοι ίδιοι αδέρφια και δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές αλλά να προστατεύουμε και να κάνουμε πράξη αυτό που λέει η θρησκεία μας.  Αγάπη, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμός. Έτσι θα βρισκόμαστε σε ομόνοια και θα εξαλειφθεί η ομοφοβία, ο ρατσισμός, ο φασισμός, η θρησκοληψεία και να πάει ο κόσμος πιο καλά! Εάν συνεχίσουμε να βρισκόμαστε σε διαμάχη μεταξύ μας θα συνεχίσουμε να ζούμε σε άσχημες καταστάσεις. Ξέρω ότι αυτό που λέω είναι το ιδανικό και ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να είναι κακοί, φιλοχρήματοι και να μη μαθαίνουν από τα παθήματα. 

Πώς θα είναι οι φετινές γιορτές;

Πολύ διαφορετικές. Θα τις περάσουμε μόνοι μας ή με λίγους φίλους και ο μισός πλυθησμός θα αναγκαστεί να κοιμηθεί σε άλλο σπίτι. Εκεί όπου θα θα πάει για φαγητό. 

 

Είστε φιλόζωος; Αγαπάτε τους παπαγάλους;

Φυσικά.. εγώ ζω πάρα πολλά χρόνια με παπαγάλους τους οποίους δεν αγόρασα αλλά ήρθαν μόνοι τους στο σπίτι μου, γιατί μένω κοντά σε δασάκι που φτιάχνουν φωλιές. Τους ταίζω και τους περιποιούμαι σε μεγάλα κλουβιά. Έτσι σταματούν να έχουν το άγχος της επιβίωσης και είναι ιδιαίτερα φιλικοί. Εγώ ζω με ζώα αλλά δεν είμαι πιο φιλόζωος από φιλάνθρωπος. Το λέω αυτό γιατί εκνευρίζομαι όταν βλέπω κάποιες κυρίες με σκυλάκια που όμως δεν αγαπούν τους ανθρώπους και αδιαφορούν για όσους είναι στον δρόμο.

 

Σας ευχαριστώ πολύ, σας εύχομαι Καλές Γιορτές με υγεία.

 Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά σε όλους τους ανθρώπους!