Ο Πόντιος Πιλάτος καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο – και αργότερα αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τις Γραφές. Διάφορες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι επέστρεψε στη Ρώμη λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού. Από τότε αγνοούνται τα ίχνη του. Τι συνέβη μετά την επιστροφή του;

 O Όλιβερ Μπάουερ, καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης πρέπει να γνωρίζει, αφού έκανε σχετική έρευνα. Ο Πιλάτος πράγματι αυτοκτόνησε, λέει, αλλά όχι στη Λωζάννη, ήδη στη Ρώμη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Ρωμαίοι ήταν προληπτικοί, φοβόντουσαν ότι το πτώμα θα έφερνε δυστυχία. Έτσι ήθελαν να το ξεφορτωθούν. Πρώτη τους ενέργεια ήταν να ρίξουν το νεκρό σώμα του στον Τίβερη, αλλά αναδύθηκε ξανά στον ποταμό που διασχίζει τη Ρώμη. Αυτό αναφέρει ο Δομινικανός μοναχός Ιάκωβος ο Βαραγινός στο κείμενό του «Χρυσοί θρύλοι» του 13ου αιώνα. Μετά οι Ρωμαίοι μετέφεραν το πτώμα του και το βύθισαν στον ποταμό Ροδανό της Γαλατίας.

Επαναλήφθηκε όμως το ίδιο σενάριο: το σώμα επέπλεε και πάλι στην επιφάνεια του νερού. Έως ότου κατέληξε στη λίμνη της Γενεύης κοντά στη Λωζάνη. Εδώ τελειώνει η μεσαιωνική διήγηση. Άρα ισχύει ο θρύλος!

Όχι, λέει ο καθηγητής Όλιβερ Μπάουμ. Διότι σε άλλες πηγές συνάντησε τη συνέχεια της ιστορίας. Η σορός πράγματι επανεμφανίστηκε στη Λωζάννη, αλλά αναζητήθηκε και εκεί μια λύση για να το ξεφορτωθούν. Έτσι, το πτώμα μεταφέρθηκε μακριά σε ένα βουνό με απότομες πλαγιές.

Ο θεολόγος θεωρεί εύλογο ότι πρόκειται για το σημερινό βουνό Pilatus (Πιλάτος) κοντά στη Λουκέρνη. Το πτώμα πετάχτηκε σε μια αλπική λίμνη και δεν επέπλευσε ξανά μέχρι σήμερα.

Επομένως οι κάτοικοι άνθρωποι της Λωζάννης δεν μπορούν να διεκδικήσουν το όνομα Pilatus, διότι απλούστατα ο Πιλάτος αναπαύεται αλλού. Στην Λουκέρνη.