Η αρσενική μύγα που ψάχνει αλκοόλ όταν την απορρίψει η θηλυκή

i-arseniki-myga-pou-psaxnei-alkool-otan-tin-aporripsei-i-thilyki

Η μύγες των φρούτων έχουν μήκος 3 με 4 χιλιοστά. Μπορεί να την έχετε ακούσει με άλλο όνομα, όπως μύγα του μούστου ή μύγα της μπύρας ή μύγα του ξυδιού. Κι αυτό για τι συναντιούνται σε σπίτια αλλά και σε καταστήματα όπως μπαρ, μανάβικά και μπυραρίες. Είναι πολύ μικρές, έχουν καστανό χρώμα και τα μάτια τους προεξέχουν και είναι συνήθως κόκκινα.

Συνήθως είναι ένα κοινό συνηθισμένο είδος. Ωστόσο έχει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά που προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Σύμφωνα με έρευνα ισραηλινού πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε το 2018 στο επιστημονικό περιοδικό «Current Biology», οι αρσενικές μύγες των φρούτων απολαμβάνουν όσο τίποτα την εκσπeρμάτωση και όταν τους την αρνηθούν, «πνίγουν» την θλίψη τους στο αλκοόλ.

Με την χρήση οπτογενετικής τεχνολογίας, οι επιστήμονες κατάφεραν να βγάλουν το συμπέρασμα όσον αφορά στο ποιο μέρος του ζευγαρώματος απολαμβάνουν περισσότερο οι αρσενικές μύγες των φρούτων. Η εκσπeρμάτωση είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προσφέρει νευρολογικές ανταμοιβές σε όλο το ζωικό βασίλειο, από τα έντομα μέχρι τους ανθρώπους.

Έξι χρόνια νωρίτερα, μια άλλη έρευνα απέδειξε κάτι ακόμα πιο παράξενο. Προσέφεραν σε δυο γκρουπ από μύγες φρούτων δυο ποτά: ένα νερό και ένα ποτήρι που περιείχε αλκοόλ. Οι μύγες που εκσπeρμάτωναν συχνά τις προηγούμενες ημέρες ήπιαν νερό. Οι υπόλοιπες που δεν είχαν πρόσφατη εμπειρία από ζευγάρωμα, ήπιαν το αλκοόλ. Αυτές δηλαδή που είχαν νιώσει την απόρριψη, βρήκαν παρηγοριά στο αλκοόλ.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αυτό θα τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα τους εθισμούς σε αλκοόλ και ναρκωτικά, τα οποία χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς του εγκεφάλου με τις ανταμοιβές που λαμβάνουμε φυσικά.