Η 1η απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο μέσω του δικτύου 5G στην Κίνα

i-1i-apomakrysmeni-xeirourgiki-epemvasi-ston-egkefalo-meso-tou-diktyou-5g-stin-kina

Ένας Κινέζος χειρούργος πραγματοποίησε την πρώτη απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο παγκοσμίως χρησιμοποιώντας τεχνολογία 5G, με τον ασθενή 3.000 χιλιόμετρα μακριά από τον γιατρό.

Ο Δρ Λινγκ Ζιππέι εμφύτευσε εξ αποστάσεως έναν νευροδιεγέρτη στον εγκέφαλο του ασθενούς του το Σάββατο, σε κινεζικές κρατικές εκθέσεις τωνΜΜΕ . Ο χειρουργός χειρίστηκε τα όργανα στο νοσοκομείο PLAGH που εδρεύει στο Πεκίνο από μια κλινική θυγατρική στο νότιο νησί του Hainan, που βρίσκεται 3.000 χιλιόμετρα μακριά. Η χειρουργική επέμβαση λέγεται ότι διήρκεσε τρεις ώρες και τελείωσε με επιτυχία. Ο ασθενής, πάσχων από τη νόσο του Parkinson, λέγεται ότι αισθάνεται καλά μετά την πρωτοποριακή επέμβαση.

Ο γιατρός χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με την επόμενη γενιά δικτύου 5G που αναπτύχθηκε από τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei. Η νέα συσκευή επέτρεψε τη σύνδεση σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με τον Dr. Ling. “Έχετε μόλις αισθανθεί ότι ο ασθενής είναι 3.000 χιλιόμετρα μακριά” , είπε.

Τα συμβατικά δίκτυα 4G δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων λόγω καθυστερήσεων βίντεο και καθυστερήσεων τηλεχειρισμού. Η νέα τεχνολογία φαίνεται να έχει επιλύσει αυτά τα προβλήματα, λέει ο χειρουργός.

Τα ιατρικά ιδρύματα παγκοσμίως έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά πειραμάτων με ρομποτική “σωματική χειρουργική “, το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το αμερικανικό φαρμακοβιολογικό σύστημα da Vinci. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν έχει ακόμη επιφέρει σημαντικές εμπορικές επιπτώσεις, καθώς οι υπάρχουσες συσκευές επικρίνουν ότι έχουν πολλά προβλήματα επιδόσεων.

Η απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να επιτρέψει σε ανθρώπους από απομακρυσμένες ή φτωχές περιοχές, καθώς και ζώνες πολέμου, να λάβουν άμεση βοήθεια από κορυφαίους γιατρούς σε όλο τον κόσμο. Λόγω του μεγάλου εύρους ζώνης και της χαμηλής λανθάνουσας κατάστασης, το 5G επιτρέπει την “εξαιρετικά χαμηλή λειτουργική καθυστέρηση” κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, λέει ο κατασκευαστής .

Το 5G έκανε το ντεμπούτο του σε απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση τον Ιανουάριο όταν ένας Κινέζος γιατρός έκανε επιτυχώς μια επέμβαση στο ήπαρ ενός ζώου στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Fujian στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας. Στα μέσα Μαρτίου, οι λύσεις της Huawei χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη ανθρώπινη απομακρυσμένη χειρουργική επέμβαση 5G – επίσης σε συκώτι – σε νοσοκομείο στο Shenzhen, 2.000 χιλιόμετρα μακριά από το χώρο εργασίας του γιατρού στο Πεκίνο.

Οι προσπάθειες της Huawei στο 5G έχουν φτάσει και στην Ουάσινγκτον, μετά τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας που ξετυλίχθηκε πέρυσι. Η διοίκηση του Trump ήταν ιδιαίτερα επίμονη προσπαθώντας να καταργήσει τον κατάλογο της Huawei σε παγκόσμιο επίπεδο για καταγγελίες κατασκοπείας. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν ακόμα περισσότερο καθώς ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Meng Wanzhou, κρατήθηκε στον Καναδά με αμερικανικό ένταλμα το Δεκέμβριο του 2018.

Μαζί με τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ουάσιγκτον έχει εμποδίσει την Huawei να βοηθήσει στη δημιουργία δικτύων 5G. Απαγόρευσε επίσης στις αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Huawei για “λόγους ασφαλείας”. Η Huawei κατέθεσε αγωγή κατά της απόφασης.