Καταγγελία για Joker – Έφοδος της αστυνομίας σε κινηματογράφο

kataggelia-gia-joker-efodos-tis-astynomias-se-kinimatografo

Ένταση επικράτησε το Σάββατο και την Κυριακή σε δύο κινηματογράφους στην Αθήνα στους οποίους παίζεται η ταινία «Joker», όταν παρενέβησαν αστυνομικοί για να απομακρύνουν ανήλικους που την παρακολουθούσαν, καθώς έχει χαρακτηριστεί «ακατάλληλη για ανηλίκους».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι η παραπάνω ενέργεια έγινε μετά από κλήση στην Άμεση Δράση δύο γυναικών, που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και φέρονται να είπαν πως υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους. Πάντα με την υπόδειξη των δύο γυναικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν τους ανήλικους, τους οποίους, όπως προβλέπεται, παρέδωσαν στους γονείς τους, τους οποίους ειδοποίησαν να πάνε επιτόπου και στη συνέχεια οδήγησαν τους υπευθύνους στα αστυνομικά τμήματα.Για τις υποθέσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι οποίοι θα αποφανθούν αν θα ασκηθούν διώξεις και με ποιες κατηγορίες. Όπως έγινε γνωστό πάντως, ο υπεύθυνος του κινηματογράφου στο Mall αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί. 

Λίνα Μενδώνη: «Σωστά αντέδρασε ο κόσμος. Ανοίκειο αυτό που έγινε»

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλλάδα». η Υπουργός Πολιτισμού, επιβεβαίωσε ότι οι κυρίες που έκαναν την καταγγελία στον κινηματογράφο στο Μαρούσι είναι όντως υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, καταδικάζοντας το περιστατικό και τονίζοντας πως κινήθηκαν αυτοβούλως «χωρίς να έχουν ενημερώσει κανέναν και χωρίς να έχουν λάβει καμία εντολή». Όπως είπε «οι κυρίες αυτές δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις τους ούτε για το τι έκαναν, όλη η ιεραρχία το αγνοούσε και υπερέβησαν τις όποιες αρμοδιότητες είχαν και γι΄αυτό θα κινηθεί αυτομάτως όλη η διαδικασία την οποία προβλέπει ο ποινικός κώδικας για την τιμωρία τους».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.

Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι οι δύο γυναίκες εργάζονται πολλά χρόνια στο Υπουργείο, και ανήκουν στο προσωπικό της γενικής διεύθυνσης σύγχρονου πολιτισμού, όντας μέλη επιτροπής η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. «Η επιτροπή αυτή είναι γνωμοδοτική. Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα ελέγχου αποκλειστικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Δηλαδή στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού τους ρόλου. Όταν λέμε έλεγχο, δε σημαίνει φωνάζω αστυνομία και εισαγγελέα δημιουργώντας πρόβλημα σε οικογένειες και ανηλίκους» ξεκαθάρισε η Υπουργός Πολιτισμού.

Παράλληλα αναρωτήθηκε για τα κίνητρά τους, λέγοντας πως «θα εξαντλήσουμε όλη τη δυνατότητα που μας δίνει η αρμοδιότητά μας» και αναρωτήθηκε: «Δεν είναι δυνατόν κανείς να δημιουργεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα, επικαλούμενος τι; Μία υπαλληλική ιδιότητα; Ό,τι και να είχαν, δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής. Καμία αρμοδιότητα να καλέσουν την αστυνομία».