Μέμος Μπεγνής “Το ότι αράζεις κάπου δε σημαίνει ότι σταματάς να είσαι πολυγαμικός. Είναι η φύση του ανθρώπου”

memos-begnis

Συνέντευξη στην Αναστασία  Γαβριελάτου

Ανανεωμένος και έτοιμος για την απόλυτη επιτυχία της φετινής σεζόν, παραχωρεί μία συνέντευξη από εκείνες που θα
ήθελες να μην έχουν τέλος! Φέτος θα τον απολαύσουμε στην πολυσυζητημένη υπερπαραγωγή, «Οι Μάγισσες της
Σμύρνης» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή στο θέατρο Παλλάς μαζί με γνωστούς και επίσης εξαιρετικούς
ηθοποιούς.

Μέμο καλωσόρισες στο SoWhat?!

Καλώς σας βρήκα!

Έπειτα από αρκετά χρόνια εμπειρίας στον χώρο, τι έχει κερδίσει τη πρώτη θέση στη καρδιά σου; Το θέατρο ή η τηλεόραση και για ποιο λόγο;

Δε νομίζω ότι μπορώ να ξεχωρίσω. Είναι και τα δύο κλαδιά του ίδιου δέντρου. Αγαπώ εξίσου και τα δύο. Η μαγεία της τηλεόρασης είναι η εικόνα, η δυνατότητα κάνεις μαγικά πράγματα και να πείσεις τον θεατή. Στο θέατρο η δημιουργία του ονείρου πάνω στη σκηνή και η επαφή με τους θεατές, είναι κάτι ξεχωριστό. Αναπνέεις, ζεις, γελάς και συγκινείσαι μαζί τους. Με λίγα λόγια είναι σα να μου λες, να επιλέξω ανάμεσα στα πόδια μου ή τα χέρια μου..

Είσαι από τους ανθρώπους που θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό ή η επιτυχία στο επάγγελμα του ηθοποιού, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς;

Και τα δύο παίζουν σπουδαίο ρόλο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το ταλέντο ή μία καλή εμφάνιση, δεν είναι αρκετά για να προχωρήσει κάποιος. Χρειάζεται σκληρή δουλειά, πολύ κυνήγι αλλά και τύχη. (αν και μεταξύ μας δε πιστεύω και πολύ στην τύχη…)

Τι είναι πρόκληση για εσένα;

Να κάνω συνεχώς διαφορετικά πράγματα στη δουλειά μου και να ανεβάζω τον πήχη κάθε φορά και πιο ψηλά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να ολοκληρώνω δουλειές για τις οποίες δε θα ντρέπομαι, πράγμα δύσκολο μιας και στις μέρες μας ο βιοπορισμός είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και πολλές φορές μας αναγκάζει να κάνουμε πράγματα που απλά δε μας αρέσουν.

Το όνειρο της ζωής σου;

Να είμαι καλά και να συνεχίσω να προχωράω μπροστά, όπως κάνω μέχρι σήμερα με σεβασμό, με σκληρή δουλειά, τιμιότητα και πάνω από όλα με της αξιοπρέπεια.

Κάνεις καταχρήσεις;

Η μόνη που έχω κάνει στη ζωή μου, είναι το τσιγάρο. Πολύ τσιγάρο για είκοσι χρόνια! Τα τελευταία τέσσερα όμως, κατάφερα και το έκοψα μαχαίρι. Αναρωτιέμαι πώς το έκανα αυτό στον αυτό μου. Είναι κάτι που απεχθάνομαι πλέον. Ναρκωτικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στη ζωή μου, ούτε καν από περιέργεια και αισθάνομαι μεγάλη χαρά για αυτό.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σου έχεις αναφέρει ότι ο άνθρωπος είναι πολυγαμικό ον. Αποκλείεις το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να «αράξεις» σε ένα γραφικό λιμάνι;

Το ότι αράζεις κάπου δε σημαίνει ότι σταματάς να είσαι πολυγαμικός. Είναι η φύση του ανθρώπου τέτοια! Το ότι αράζεις κάπου δε σημαίνει ότι σταματάς να είσαι πολυγαμικός. ΕΊναι η φύση του ανθρώπου τέτοια. Άλλο το συναίσθημα και άλλο η το σεξ. Δυστυχώς εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να τα ταυτίζουμε και αυτό είναι τεράστιο λάθος!

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά που θα ήθελαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της ηθοποιίας;

Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ακόμα και για εμάς που θεωρούμαστε παλαιότεροι. Βεβαίως και αν είναι το όνειρό τους να προσπαθήσουν να το κάνουν πραγματικότητα. Να ακολουθήσουν αυτό που αγαπάνε. Αλλά για σήμερα…ας έχουν και μία καβάτζα!

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σου στην παράσταση «οι Μάγισσες της Σμύρνης»;

Έγινε πρόταση από τον Σταμάτη Φασουλή και τις θεατρικές σκηνές. Και βέβαια δεν έχω καλύτερο!

Δυο λόγια για τη συνεργασία σου με τον αγαπητό σε όλους μας, Σταμάτη Φασουλή;

Τι να πω για αυτόν τον άνθρωπο! Δε μας φτάνουν σελίδες και σελίδες! Με εκείνον βγήκα στο θέατρο. Είναι η έκτη φορά που δουλεύουμε μαζί. Μας ενώνουν κοινές αναμνήσεις, κοινή καταγωγή. Σαλαμίνα εκείνος, Σαλαμίνα κι εγώ. Για εμένα είναι πολύ μεγάλος.. σαν σκηνοθέτης, σαν καλλιτέχνης, σαν άνθρωπος. Η πρόβα του είναι μάθημα ιστορίας θεάτρου, υποκριτικής, ήθους. Πάντα σκέφτομαι ότι στη πρόβα, νιώθω τόσο λίγος. Αμόρφωτος. Εκείνος είναι τόσο έξυπνος ευφυής που με δύο κουβέντες, σου έχει δώσει τον ρόλο στο πιάτο! Θα τον χαρακτήριζα μάγο. Φυσικά τον αγαπώ πάρα πολύ.

Με τι θα δελέαζες τους αναγνώστες μας για την ήδη πολυσυζητημένη παράσταση «Οι Μάγισσες της Σμύρνης»;

Μα ο τίτλος και μόνο σε τραβάει! Σμύρνη, Ανατολή, μάγια, ξόρκια, έρωτες, πάθη.. τι άλλο να θέλει κανείς για να παρακολουθήσει αυτή τη παράσταση;

Θα μας μιλήσεις για τον ρόλο σου;

Υποδύομαι τον Κωνσταντίνο Καραμάνο, τον δεύτερο σύζυγο της Κατίνας. Ένας άρχοντας, μπον βιβέρ άντρας. Οι Καμαναίοι είναι η δύναμη της Σμύρνης. Προύχοντες της εποχής, με πολλά χρήματα και τεράστια επιρροή. Εκείνος λοιπόν, γίνεται στόχος της Κατίνας η οποία με τα μπουγιούμια της καταφέρνει να τον κάνει δικό της.

Ποιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής;

Νομίζω ότι είναι τα παιδιά! Τυχαίνει φέτος και κάνω και παιδικό στον Ελληνικό κόσμο. Τις ιστορίες του παππού Αριστοφάνη. Μία συρραφή από τον αείμνηστο Δημήτρη Ποταμίτη – των τεσσάρων πιο γνωστών έργων του Αριστοφάνη σε μιάμιση ώρα σε σκηνοθεσία της Νανάς Νικολάου. Τα παιδιά δε χαρίζουν κάστανα! Είναι αυθόρμητα, ειλικρινή! Οπότε αν καταφέρεις και τα κάνεις με τη δουλειά σου να μείνουν ήσυχα, απλά έχεις καταφέρει τον στόχο σου!

Πώς κρίνεις το πολιτικό φόντο της χώρας μας;

Δε θα ήθελα να σχολιάσω. Απογοήτευση, τίποτε άλλο.

Τι εύχεσαι για τη νέα σεζόν που ξεκινάει;

Να υπάρξει επιτέλους ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και να σταματήσει επιτέλους αυτή η τρομολογνεία από τα κανάλια, που ήδη μετράει δέκα χρόνια. Να δούμε επιτέλους μία άσπρη μέρα.