Μικρό είναι το μάτι σας!

mikro-einai-to-mati-sas

Πριν κανένα μήνα, επισκεφτήκαμε τον οφθαλμίατρο. Αρχικά ήμουν μόνη με τον πρωτότοκο γιο μου, γεννημένο πρόωρα λόγω IUGR. Στην αίθουσα αναμονής, περίμενε και μία ευγενική κυρία γύρω στα 55 με 60. Φαινόταν πως το αγόρι μου την είχε εντυπωσιάσει με την ομιλία του και τη συμπεριφορά του και εγώ σαν γνήσια κουκουβάγια καμάρωνα. Μετά από λίγο ήρθε και ο άντρας μου με τον μικρότερο γιο μας. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ήρθε η πρώτη ερώτηση: – Δικά σας είναι και τα δύο; Την ώρα που άρθρωνα ένα απλό «Ναι» ήμουν σίγουρη και έτοιμη για την αμέσως επόμενη ερώτηση: «Δίδυμα είναι;». Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόλαβα να απαντήσω. Πετάχτηκε ο μεγάλος λέγοντας «Όχι, δεν είμαστε δίδυμοι. Εγώ είμαι ο μεγάλος. Είμαι 5 χρονών. Ο αδελφός μου είναι πιο μικρός, είναι 3!».

Δεν σας κρύβω ότι η κυρία έμεινε άναυδη και εγώ ένιωσα μία ικανοποίηση προς στιγμήν. Γιατί ευθύς αμέσως συνειδητοποίησα πόσο πολύ τον ενοχλεί όλη αυτή η στιχομυθία που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Στα μάτια μου δεν είναι μικρός, είναι μεγάλος. Είναι ένας μεγάλος ήρωας, με πείσμα. Δεν υπήρξε όμως ούτε μία φορά που να πήγαμε βόλτα τα τελευταία 3 χρόνια χωρίς να γίνει η παραπάνω συζήτηση. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που τον κοίταξαν με εκείνο το απαίσιο βλέμμα «καημένο παιδάκι».

Μια αλλιώτικη, αλλά ίδια ιστορία

Πρόσφατα έβλεπα το κείμενο της Stefanie Wilder-Taylor (συγγραφέας και παρουσιάστρια), που έχει ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα με μένα: Έχει δίδυμα αλλά κανείς δεν την πιστεύει! Η ιστορία της, εν συντομία έχει ως εξής:

«Μία από της κόρες μου γεννήθηκε 910 γρ. την 34η εβδομάδα κύησης. Είχα κάτι που λέγεται IUGR, ή αλλιώς Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη. Η Σάντυ είναι 4μιση χρονών και ζυγίζει 12,7κιλά (όταν ζυγίζεται το βράδυ, με γεμάτο στομάχι και φορώντας τα ρούχα της). Επίσης είναι ένα κεφάλι σχεδόν πιο κοντή από τη δίδυμη αδελφή της Ματίλντα, η οποία ζυγίζει 19 κιλά (το πρωί, με άδειο στομάχι και χωρίς ρούχα, αν αυτό σας βοηθάει να συγκρίνετε καλύτερα).

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν δεν γνωρίζει κανείς τη Σάντυ, τη θεωρεί υπερβολικά μικροκαμωμένη. Ωστόσο η Σάντυ είναι παιδί μου και όταν την κοιτάζω, βλέπω πολλά περισσότερα από το μικρό της σώμα. Βλέπω τα λαμπερά, σγουρά μαλλιά της, βλέπω το χαμόγελο και τη σωστή συμπεριφορά της.

Όταν πηγαίνουμε βόλτα, δεν κατάφερα ποτέ να αποφύγουμε τα σχόλια του κόσμου. Τα κορίτσια μοιάζουν πάρα πολύ, μόνο που η Σάντυ μοιάζει 18 με 24 μήνες μικρότερη. Και μόλις ο κόσμος ανακαλύψει ότι είναι δίδυμες, δημιουργείται χάος.

Όταν τα κορίτσια ήταν μικρότερα, τα σχόλια δεν με ενοχλούσαν, κάποιες φορές μάλιστα, έμπαινα στη διαδικασία να εξηγήσω τι συνέβαινε. Τώρα όμως η Σάντυ είναι σχεδόν 5 ετών. Έχει αφτιά. Είναι μικρόσωμη αλλά όχι κουφή. Και αυτό που προσπαθώ να πω στον κόσμο είναι ότι η Σάντυ ακούει.

Ξέρω πως οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους περίεργοι και κάποιες φορές απλά δεν σκέφτονται τι λένε. Όπως ξέρω πως κατά κανόνα ό,τι λένε το λένε καλοπροαίρετα. Όμως εύχομαι να καταλάβει ο κόσμος ότι αν πρέπει οπωσδήποτε να σχολιάσουν ή να ρωτήσουν κάτι, ας το κάνουν αν μη τι άλλο όταν το παιδί δεν ακούει!».

Σκεφτείτε προτού μιλήσετε

Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος με ονομασία IUGR: Δίδυμα που δεν μοιάζουν με δίδυμα από τη μία και 2 αδέλφια που φαίνονται δίδυμα χωρίς να είναι από την άλλη.

Στην πλειοψηφία τους τα μωρά που γεννιούνται λόγω ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης προλαβαίνουν σε ανάπτυξη τα συνομήλικά τους. Αλλά υπάρχει και ένα 5% που δε θα τα καταφέρει ή που πρέπει να παλέψει σκληρά για να το καταφέρει. Όπως υπάρχουν και παιδάκια που για κάποιο, άγνωστο σε εσάς αλλά γνωστό στους γονείς τους, ιατρικό λόγο δεν μπορούν να αναπτυχθούν όπως τα συνομήλικά τους.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συναντήσετε κάποιο παιδάκι που σας φαίνεται «κάπως», που σας φαίνεται να λέει ψέματα για την ηλικία του, σκεφτείτε λίγο περισσότερο πριν πείτε κάτι από τα παρακάτω, γιατί καμιά φορά, μπορεί να πληγωθεί ένας γονιός ή ένα παιδί. Ή επειδή ένα πεντάχρονο μπορεί να σας φέρει σε άσχημη θέση…

Οι απαγορευμένες φράσεις

  1. «Τι; Δεν είναι 2 χρονών;» Ξέρω, το λες καλοπροαίρετα, όμως πληγώνεται όταν τη θεωρείς 2 χρονών. Τα παιδιά είναι τόσο περήφανα για την ηλικία τους. Άρα είναι καλύτερα να μαντεύεις προς τα πάνω (εκτός και αν προσπαθείς να μαντέψεις τη δική μου ηλικία…).
  2. «Μπορώ να την πάρω αγκαλιά;» Ποιο μέρος της πρότασης «Είναι 4 χρονών» δεν κατάλαβες; Ξέρεις πολλά 4χρονα που τους αρέσει να τα παίρνουν αγκαλιά ξένοι;
  3. «Στείλε το να μείνει στο δικό μας σπίτι και θα σου το παχύνω σε χρόνο ρεκόρ.» Άρα αυτό που μου λες – χωρίς να το εννοείς, ξέρω – είναι ότι δεν κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και παραβλέπω κάτι τόσο προφανές που οποιοσδήποτε άλλος θα έβλεπε σε ένα απόγευμα. Ή ότι ίσως δεν ταΐζω το παιδί μου…
  4. «Δεν το ταΐζετε;» Όχι, είναι σε δίαιτα!
  5. «Θα γίνει σαν τα συνομήλικά της.» Είσαι ενδοκρινολόγος; Γιατί αν δεν είσαι ή δεν έχεις κάποιες καινούργιες πληροφορίες που εγώ δεν γνωρίζω δεν θα έπρεπε να το πεις. Γιατί ξέρω ήδη ότι το παιδί μου δεν θα προλάβει σε ανάπτυξη τα συνομήλικά του χωρίς αυξητικές ορμόνες και το αν θα πάρει ή όχι το παιδί μου αυξητικές ορμόνες δεν είναι κάτι που θα συζητήσω με ένα ξένο!
  6. «Τι πρόβλημα έχει;» Απολύτως τίποτα! Μόνο που τώρα θα με ρωτήσει η ίδια τι πρόβλημα έχει και δεν ξέρω τι θα της απαντήσω. Ευχαριστώ!
  7. «Γιατί η αδελφή της είναι τόσο μεγαλύτερη;» Και το ρωτάς μπροστά στην αδελφή της! Και τώρα πρέπει να εξηγήσω και στις 2! Την επόμενη φορά λοιπόν σκέψου ότι είσαι βόλτα με ένα φίλο συνομήλικο και κάποιος άγνωστος σε ρωτάει κατάμουτρα «Γιατί δείχνεις τόσο μεγαλύτερος;». Πονάει, ε;
  8. «Είναι τόσο μικροκαμωμένη!» Το έχω ακούσει τόσες μα τόσες φορές, λες να μην το ξέρω; Το μόνο που έχει αλλάξει πλέον είναι ότι η Σάντυ ουρλιάζει «Δεν είμαι μικρή!» Κουράστηκε να το ακούει, όπως κουράστηκα και εγώ!
  9. «Καλύτερα έτσι παρά να ήταν χοντρό». Αν το γνωρίζεις από προσωπική εμπειρία, ευχαριστώ. Γιατί εγώ νομίζω πως ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι καλό…
  10. «Δοκίμασες μήπως να…» Όλοι έχουν μία θαυματουργή θεραπεία για μένα, μία απάντηση, μία καλή ιδέα. Και είμαι πρόθυμη να ακούσω, αλλά όχι μπροστά στο παιδί μου! Θα προτιμούσα να ακούσω οποιαδήποτε συμβουλή στο ιατρείο ενός γιατρού και όχι στη στάση του μετρό!
ΤΑΣΟΥΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

31ebdomades.gr