Νέα Αρχή- Νέα Πίστα ή ένα κεφάλαιο που πρέπει να κλείσει;

Έφυγε το καλοκαίρι, κυνηγημένο. Ανατρεπτικό. Με φοβερές αλλαγές που ακόμα δεν έχουμε καταλάβει. Έντρομος να λάμψει ακόμα και ο Ήλιος στην ανατολική αττική και μετά το #Matiburnt μετράμε το χρόνο και τα θύματα ακόμα. Σε κάποιο άλλο σημείο του ήλιου ένας μοναδικός νεκρός στην Φιλοπάππου, μα η αλήθεια πίσω του κουβαλαει χιλιάδες ανθρώπους στις πλάτες του. Ένας διαβολικός τυφώνας σάρωσε τα χρώματα μας αστραπιαία, μια παγωμάρα στο στήθος αυτών που ακόμα νιώθουν. Γιατί μας θέλουν και αναίσθητους πια και ατομιστές και ευτυχώς ακόμα αυτό δεν έχει λειτουργήσει ολοκληρωτικά.

Ο Τυφώνας αυτός περιστάσεων, έριξε και τις μάσκες των προφίλ και βγήκαν ελεύθερες οι αλήθειες στην επιφάνεια των αισθήσεων και αντιλήψεων του κόσμου. Αλήθειες που δεν μπορούμε όλοι να διαχειριστούμε. Αλήθειες για τα γεγονότα, αλήθειες για εμάς, αλήθειες για την ασφάλειά μας, την υγεία μας, την ίδια την ζωή μας και την μικρότητα που κρύβουν οι επιλογές μας. Ακόμα και στους Ισχυρούς ακούστηκε ο κρότος και παλμός του φετινού καλοκαιριού στην Ελλάδα. Πόσες σελίδες θα ήθελα να είχα να σας εξιστορούσα τα γεγονότα και τις συμπτώσεις που διαδραματίστηκαν μέσα σε λεπτά σε όλο το πλανήτη, ταυτόχρονα την ώρα της Φωτιάς. Μόνο μερικά λεπτά χρειάζονται για να κινηθούν και να αλλάξουν όλα. Αυτά τα λεπτά μας ωθούν στο σημείο που η νέα αρχή δεν είναι επιλογή αλλά ο μόνος τρόπος και δρόμος.

Είναι από αυτά τα σημεία που αλλάζουν το ρου της Ιστορίας. Τέτοιο ολοκαύτωμα έγινε στο Μάτι. Και τώρα ήρθε ο Σεπτέμβριος. Ο Μήνας του προγραμματισμού για το νέο χειμώνα, το νέο συναίσθημα, τη νέα δουλειά. Όλα αυτά… μετά το τέλος του καλοκαιριού, το τέλος του παλιού συναισθήματος, το τέλος μιας προηγούμενης δουλειάς, κλπ. Παγκόσμια η έννοια μιας «νέας αρχής» έχει τους συμβολισμούς της, εμείς όμως ουσιαστικά δεν έχουμε κατανοήσει την φιλοσοφία αυτή και δεν δίνουμε βαρύτητα στον συλλογισμό της. Η Ιδέα της νέας αρχής, έρχεται σαν λύτρωση για αυτό που απασχολεί το καθένα, γιατί παρατείνει το χρόνο, που έχει ο άνθρωπος και τα σχέδια του. Μια Αρχή υπάρχει μόνο και είναι η μέρα που γεννηθήκαμε. Και ένα Τέλος. Η μέρα που θα πεθάνουμε. Την οποία δεν συζητάμε ποτέ. Ίσως αν το κάναμε να δίναμε την αξία που θα έπρεπε σε αυτό που βαφτίσαμε «Αρχή». Για να υπάρξει αυτό, θα πρέπει να έχει πεθάνει το παλιό ή να μετατραπεί σε κάτι άλλο… Να αφήσει έδαφος στην δημιουργία ή αλλιώς στην νέα όπως λέμε αρχή.

Μετά τη Φωτιά στο Μάτι. Υπάρχει Έδαφος. Υπάρχουν όνειρα. Υπάρχουν άνθρωποι που διαπραγματευτήκαν με το χρόνο. Εκεί κερδίζεται. Αυτή είναι η νέα αρχή. Εσύ και ο εαυτός σου. Εσύ με όλες τις προεκτάσεις της αγάπης σου. Οικογένεια, φίλους, γνωστούς .Το εκφράσαμε πολλοί. Το Μάτι τελείωσε. Κάηκε ολοσχερώς. Όντως, κάπως έτσι είναι. Το Μάτι όμως τώρα θα αναγεννηθεί. Είμαστε σε αυτή τη πλευρά συντονισμένοι. Από την πλευρά που το βλέπει ως Νέα Αρχή, ως ευκαιρία.Νέα Αρχή κάνουν αυτοί που μαζευτήκαν να παίξουν ένα παιχνίδι, αυτοί που πήγαν στο μνημόσυνο, αυτοί που μάζεψαν, έσκαψαν, μοιράστηκαν, που στήριξαν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι Μια Νέα αρχή μιας διαφορετικής κοινωνίας. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο κοινωνικό στοίχημα. Πόσο θα μπορέσει η συλλογικότητα να μείνει και να δώσει τη μάχη για την δημιουργία και όχι μόνο για τις αμαρτίες του παρελθόντος.
Είμαστε όλοι τον Σεπτέμβρη σε διαπραγματεύσεις με την ζωή μας συνειδητά η υποσυνείδητα. Αναρωτιόμαστε αν έχουμε δει ακόμα την τελευταία πίστα στο παιχνίδι της ζωής μας. Τα καινούργια πράγματα και τα νέα δεδομένα μας είναι οι συνθήκες που θα μας ορίζουν τώρα την νέα αυτή πορεία της χρονιάς, αυτά όμως δεν αποτελούν νέα αρχή, αποτελούν απλά το επόμενο κεφάλαιο της ζωής μας που τώρα γράφουμε.
Για άλλη μια φορά θα πρέπει ισορροπήσουμε με το χρόνο, αυτόν που λέει αλήθειες που στην αρχή δεν κατανοούμε. Με το πέρας του, αρχίζει η αλήθεια να γίνεται αρχικά ενόχληση και μετά ίσως αφορμή για έρευνα. Αυτές οι αλήθειες μας ταράζουν πάντα, έρχονται με πόνο, με ύστατη χαρά, με δέος με συναισθήματα υπέρτατα και δυνατά, που η λογική χάνει τη μάχη και πάλι με το χρόνο.

Ο χρόνος τα πάει καλά με τις αλήθειες. Αυτές μας εμπνέουν και στο τέλος μας παρακινούν να τραβήξουμε αυτή την εννοιολογική γραμμή της νέας αρχής, να κλείσουμε το κεφάλαιο, να κατεβάσουμε την αυλαία. Αντί για τέλος, το ονομάζουμε «Νέα αρχή». Είναι η αισιοδοξία στην αντίληψη μας που κάνει πάρτι. Είναι θράσος θα έλεγε κάποιος που αντιλαμβάνεται τον χρόνο ουσιαστικά, γνωρίζοντας πως «νέα αρχή» στο χρόνο δεν υπάρχει. Από την άλλη η μοναδική σχέση που έχει ο άνθρωπος με το χρόνο είναι ότι εξαρτάται η υλική του υπόσταση από αυτό. Ο Άνθρωπος δεν είναι χρόνος, τον διαχειρίζεται.

Κάπου όμως πρέπει να πούμε πως δεν είναι ανάγκη να ξεκινάμε πάλι… ίσως καμιά φορά να συνεχίζουμε ακριβώς αυτό που κάναμε πριν να είναι πιο σοφό. Να τελειώνουμε αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι. Είναι λοιπόν και ο Σεπτέμβρης όπως κάθε στιγμή μια οπτική με βάση το χρόνο. Το πιο σημαντικό τελικά ίσως να είναι να μην ανακυκλώνουμε την ζωή μας, αλλά να την αναδημιουργούμε με βάση τα νέα δεδομένα, τις νέες συνθήκες.
Καλές επιλογές σε όλους μας!

#truthsintime
Γράφει η Ευγενία Αθηνά Φώη,
Life coach & Σύμβουλος

Στείλτε μας τη γνώμη σας, τα σχόλιά σας, τις αλήθειες σας και εμείς θα ταξιδέψουμε μαζί σας…
Γραφτείτε στο Newsletter να σας αποστέλλουμε την στήλη ηλεκτρονικά ή όποια καλοδεχούμενη επικοινωνία στο:
niafoes@gmail.com
Για videos & more στο Facebook:
Nia Foes – Φώη Ευγενία Αθηνά