Νέα Μάκρη – Ζούμπερι: «Όχι, δεν ευθύνεται μόνο η ταχύτητα!» -Της Αναστασίας Γαβριελάτου

oxi-den-efthynetai-mono-i-taxytita-tis-anastasias-gavrielatou

Όχι, δεν ευθύνεται μόνο η ταχύτητα

Νέα Μάκρη – Ζούμπερι 28/3/2021

Το καλοκαίρι σήμερα Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, μας χαμογέλασε και σε συνδυασμό με την αλλαγή της ώρας, πολλοί ξεχυθήκαμε στους δρόμους να χαρούμε τη φύση, να χαρούμε τη Κυριακή μας και ό,τι ευχαριστεί τον καθένα…


Ωραία όλα αυτά και οι λιακάδες και τα λουλουδάκια και η γαλάζια γαλήνια θάλασσα και τα πάρκα και οι κούνιες, αλλά δυστυχώς απόψε στο τέλος αυτής της πανέμορφης ημέρας, στο μυαλό μου δεν τριγυρνούν όλα αυτά αλλά κάτι εντελώς διαφορετικό, το οποίο θεώρησα χρέος μου, να μοιραστώ μαζί σας.

Γίνονται συνεχώς τροχαία ατυχήματα, ενίοτε και θανατηφόρα δυστυχήματα και η εύκολη γραφική καραμελίτσα των καναπεδάτων και μη – είναι  η ‘’ η ταχύτητα’’ ΄ή το ‘’έτρεχε’’, ή το ‘’πήγαινε σαν τρελός’’.

Χωρίς φυσικά να αντικρούω αυτόν το νόμο – ορισμό, πείτε το όπως σας κάθεται καλύτερα, ότι δηλαδή ναι η ταχύτητα φυσικά και σκοτώνει και για την ακρίβεια όπως λέει και ο 90χρονος παππούς μου, «μέχρι τα 80 χλμ το πας εσύ – μετά τα 80 σε πάει ο διάολος», θα σταθώ στα παρακάτω γιατί είμαι βέβαιη ότι δεν ευθύνεται μόνο η ταχύτητα όταν…

Ο κύριος με μηχανάκι και με έφηβο παιδί μαζί του, επιλέγει αντικανονική προσπέραση στην Οδό Αεροπορίας πάνω σε στροφή και με μηδενικό φωτισμό αλλά και χωρίς κράνος.

Όταν η κυρία αρπάζει ένα ποδήλατο μετά από 100 χρόνια και δίνει και ένα στον δεκάχρονο γιο της και τον προλαβαίνει τελευταία στιγμή – κρατώντας τον από τη μπλούζα (!!) – να μη βγει στη Λ. Ποσειδώνος από την οδό του Αγ. Κωνσταντίνου προς τη παραλία – που μάλιστα έχει και STOP.

Όχι δεν ευθύνεται η ταχύτητα, όταν μηχανάκι «τρικάβαλο» επιχειρεί προσπέραση στη στροφή στο Κοράλι – (Λ.Ποσειδώνος) και «ρίχνει ζάρια» για το εάν θα πέσει σε κάποιον οδηγό που θα έχει αντανακλαστικά να τον αποφύγει ή αν θα πέσει σε κάποιον που θα χάσει την ψυχραιμία του και ενδεχομένως να ‘’τους’’ σκοτώσει και να σκοτωθεί και ο ίδιος.

Όχι δεν ευθύνεται η ταχύτητα που βγαίνουν τα ποδήλατα 3-3 και με γενναίες αποστάσεις μεταξύ τους, χασκογελάνε αγνοώντας την επικινδυνότητά του δρόμου και πολλές φορές σε σημεία που δεν υπάρχει η ορατότητα, ενώ ταυτόχρονα κάνουν οχτάρια και δεν είναι ικανοί να κρατήσουν ίχνος ευθείας πορείας & ισορροπίας.

Δεν ευθύνεται η ταχύτητα για τη κυρά που κάψωσε στη πρώτη ζέστη 28 Μαρτίου και ταυτόχρονα με καπελαδούρα και μάσκα (ούτε αστροναύτης τέτοια μάσκα) επιλέγει να διασχίσει τον δρόμο στις ‘’Καλαμιές’’, κοιτώντας μόνο από το ένα ρεύμα με σκοπό να καταλήξει στη θάλασσα για το πρώτο της μπανάκι. Αφού δε κατέληξε σε νοσοκομείο , μιλάμε για τζακ ποτ.. 

Δεν ευθύνεται η η ταχύτητα όταν ο κύριος έχει 3 σκυλιά πιο μεγάλα από εκείνον και ξανά στη Λ. Ποσειδώνος, τον σέρνουν βόλτα στη μέση του δρόμου δίχως να μπορεί να τα ελέγξει, ενώ ταυτόχρονα απολογείται στον τυχερό οδηγό που δεν τον έκανε κιμά – καθαρά από θέμα τύχης –  μαζί με τα σκυλιά του.

Δεν ευθύνεται η ταχύτητα όταν στη παραλία στο Ζούμπερι επιλέγουν κάποιοι να κάνουν αγώνες – moto cross από τον «Ινδιάνο μέχρι και τις Καλαμιές» σηκώνοντας σύννεφα άμμου τη στιγμή που στη παραλία παίζουν και τρέχουν ΠΑΙΔΑΚΙΑ και πολλοί άλλοι άνθρωποι όπως η κοπελίτσα που περπατούσε αμέριμνη δίπλα στο κύμα, ακούγοντας μουσική με τα ακουστικά στα αυτιά της και δε πίστευε στα μάτια της.

Όχι δεν ευθύνεται η ταχύτητα, όταν περνά με βαθύ κόκκινο (πιο βαθύ δε γίνεται) και με μηδενική ταχύτητα από το φανάρι του Πανταζόπουλου με τσαχπίνικο σμαρτάκι και στο τσακ δε προκαλεί ατύχημα ενώ ταυτόχρονα έχει αφήσει άφωνους τους οδηγούς και των δύο ρευμάτων και σε αναμονή όσους επιχειρούν να βγουν Μαραθώνος ερχόμενοι από Αεροπορίας – Ζούμπερι, γιατί πολύ απλά δε πιστεύουν και εκείνοι στα μάτια τους!

Δεν ευθύνεται η ταχύτητα όταν κάνεις μαγκιές και καταστρέφεις περιουσίες άλλων όπως πρόσφατα δημοσιεύτηκε επιστολή αγανάκτησης από κάτοικο Ν. Μάκρης στα τοπικά ΜΜΕ, η οποία και αντίκρυσε το όχημά της κατεστραμμένο από κάποιον που επέλεξε να μην αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του.

Δεν ευθύνεται η ταχύτητα όταν βγάζεις το δεκάχρονο παιδάκι σου με ποδήλατο – μετά από τόσους μήνες καραντίνας σε δρόμο με αυτοκίνητα που δεν πάνε καθόλου σιγά και εσύ φωνάζεις από πίσω του ‘’πρόσεξε πρόσεξε’’ – επίσης επάνω σε ποδήλατο που σε πάει και δεν το πας. Δε ευθύνεται η ταχύτητα που είσαι εγκληματίας.

Δεν ευθύνεται μόνο η ταχύτητα. Τόσο απλά, τόσο κάθετα.

Φυσικά και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες, αλλά όχι δεν ευθύνεται μόνο εκείνη… 

Μετά από όλα αυτά, δεν ξέρω ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα αλλά προσωπικά καταλήγω ότι υπάρχει άγνοια κινδύνου, υπερεκτίμηση δυνάμεων και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο.

Ο καιρός ανοίγει, η καραντίνα ολοένα και απομακρύνεται από τη ζωή μας και το μόνο που μου έρχεται στο νου μετά από όλα αυτά που είδα σήμερα και σας κατέθεσα, είναι η υπομονή, η ψυχραιμία, η χαμηλή ταχύτητα και μία καλή τύχη…