Σάμιουελ Μπέκετ «Το Ηρεμιστικό» – Νέα παράταση!

samiouel-beket-to-iremistiko-nea-paratasi

«Το Ηρεμιστικό» του Σάμιουελ Μπέκετ, ένα από τα διηγήματα που έγραψε το 1946 ο σπουδαίος συγγραφέας, ολοκληρώνει τις επιτυχημένες παραστάσεις του την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

«Το Ηρεμιστικό», που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Άσπα Τομπούλη σε μετάφραση Εριφύλης Μαρωνίτη και σε παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου «ΟΨΕΙΣ», θα παρουσιαστεί για 3 τελευταίες παραστάσεις, το Σάββατο 1  και τις Κυριακές 2 και 9 Φεβρουαρίου  στις 9:00 μμ στο Θέατρο Φούρνος (τηλ: 210-6460748).

Μία από τις ωραιότερες ιστορίες του μεγάλου Σάμιουελ Μπέκετ πάνω στην επιμονή του ανθρώπου να υπάρξει και να ζήσει παρά τις αποτυχίες, τις ματαιώσεις και την φθορά, είναι, συγχρόνως και μία σπουδή πάνω στην τέχνη της αφήγησης. Οι ηθοποιοί Δέσποινα Σαραφείδου (Βραβείο Ερμηνείας Κάρολος Κουν 2018) και Σπύρος Βάρελης μας μεταφέρουν στο κόσμο που πλάθει ο αφηγητής του Ηρεμιστικού.

Το έργο

Ένας μοναχικός άνθρωπος καταφέρνει να βγει από το κατάλυμά του και να φθάσει μέχρι την είσοδο της πόλης. Και εκεί, αρχίζει η νυχτερινή του περιπλάνηση. Ο αφηγητής μιλάει ακατάπαυστα στην προσπάθειά του να επινοήσει μία ιστορία, να φτιάξει την ιστορία εκείνη που θα τον ηρεμήσει.

Ο αφηγητής-επινοητής της ιστορίας του «Ηρεμιστικού» είναι και ο ήρωας της ιστορίας που φτιάχνει. Ανατρέχει στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας και στο παρελθόν του, κάνει σκέψεις, μιλά για γεγονότα που δεν είμαστε σίγουροι αν είναι πραγματικά ή επινοήσεις του. Με άγρυπνη παρατηρητικότητα και ειρωνικό χιούμορ, καταγράφει τις διαδρομές της μνήμης, του μυαλού και της συνείδησής του μέσα από τον μαγικό και στοχαστικό λόγο του Μπέκετ, όπου το χειροπιαστό, το καθημερινό και το γελοίο συναντιέται με το ονειρικό, το γκροτέσκο και το ποιητικό.

Η νύχτα, οι δρόμοι της έρημης πόλης που παραμένει ανώνυμη, τα φωτισμένα παράθυρα των σπιτιών, οι παράδοξες συναντήσεις, οι φόβοι, η ανάγκη του για την ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής, κυριαρχούν σε αυτή την βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Όλη η εμπειρία της περιπλάνησης του, οι συναντήσεις, οι προσδοκίες του, πρέπει να τελειώνουν πάντα “…απαλά, … όπως σβήνουν στη σκάλα τα βήματα εκείνου που αγαπήσαμε, εκείνης που δεν μπόρεσε να αγαπήσει, και δεν θα ξανάρθει πια, το λένε τα βήματά της πως δεν μπόρεσε να αγαπήσει και δεν θα ξανάρθει πια”.

Ταυτότητα της Παράστασης:

«Το Ηρεμιστικό»
Συγγραφέας: Σάμιουελ Μπέκετ
Μετάφραση: Εριφύλη Μαρωνίτη
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Άσπα Τομπούλη
Σκηνικός χώρος – κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Σχεδιασμός ήχων / εικόνας: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Φωτογραφίες / αφίσα: Χρήστος Συμεωνίδης
Ηθοποιοί: Δέσποινα ΣαραφείδουΣπύρος Βάρελης
Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Παραγωγή: Θεατρική Εταιρεία Όψεις
Το κείμενο του «Ηρεμιστικού» περιλαμβάνεται στον τόμο «Πρόζες 1945-1980» (Εκδόσεις Πατάκη.

Διάρκεια παράστασης: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σάββατο 1, Κυριακή 2 & 9 Φεβρουαρίου 2020 στις 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (ολόκληρο), 10 € (άνω των 65 ετών), 8 € (φοιτητικό), 5 € (άνεργοι, ατέλειες)

 

Προπώληση: VIVA https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-fournos/to-iremistiko/
και στο ταμείο του θεάτρου (210 6460748)

Έγραψαν για την παράσταση:

«Η σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη, στην γλαφυρά εκφερόμενη μετάφραση της Εριφύλης Μαρωνίτη, δημιουργεί αυτό που αποκαλούμε ποιητικό θέατρο», Μαρίκα Θωμαδάκη, Καθηγήτρια Θεωρίας και Σημειολογίας του Θεάτρου, τ. Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών – fulltime.gr

«…. Η σκηνοθεσία της Άσπας Τομπούλη είναι έξοχη, θα το ξαναπώ, βρίσκει την σωστή αναλογία λόγου, εικόνας, κίνησης, ήχων και χρωμάτων για να γίνει άλλοτε ψίθυρος άλλοτε κραυγή, άλλοτε άλλοτε τρυφερό κύμα ή νοσταλγία φωτός, μεταμορφώνοντας θαυμαστά σε παλλόμενη ενσώματη, πάσχουσα, εσταυρωμένη ποιητική φωνή, τον παραπλανητικά “πεζό” μπεκετικό λόγο. Οι δύο χαρισματικοί ηθοποιοί, Δέσποινα Σαραφείδου και Σπύρος Βάρελης, ανταποκρίνονται άριστα για να μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο καθαρής μαγείας χωρίς καθρέφτες….. Μία παράσταση που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χάσουν όσοι αγαπούν το αληθινό θέατρο», Λέανδρος Πολενάκης, κριτικός θεάτρου, Εφημερίδα «Η Αυγή»

 

«…Η Άσπα Τομπούλη έστησε μια παράσταση, εισάγοντας ποικιλότροπα τον θεατή στο υπέροχο μπεκετικό σύμπαν. Πάτησε με στέρεα βήματα στο σύνολο της γραφής του Μπέκετ αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς του τόσο για το περιεχόμενο (λ.χ. η έννοια του χρόνου, του χώρου), όσο και για την μορφή (λ.χ. η αποδόμηση του λόγου, ειδικά στα μεταγενέστερα θεατρικά του έργα)…», Τόνια Τσαμούρη, Θεατρολόγος, Κριτικός Θεάτρου και Δρ. Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ., fractal.gr

 

«Οι δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν με εξαιρετικό τρόπο τη ‘διπολικότητα’ του μονολογούντος προσώπου, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο όνειρο και τον εφιάλτη, τη ζωή και τον θάνατο, το παρελθόν και το παρόν, τη μνήμη και τη λήθη, την αλήθεια και τη μυθοπλασία. Μία εξαιρετική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε!»Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης, κριτικός  θεάτρου, theatredublog.unblog.fr (μετάφραση από τα γαλλικά)

 

«…Άρτια σκηνοθετική αφήγηση… Η βαθιά, αισθαντική φωνή της Δέσποινας Σαραφείδου και η απισχνασμένη, ασκητική μορφή του Σπύρου Βάρελη συνθέτουν τις δύο όψεις ενός και του αυτού προσώπου, άφυλου και άχρονου…», Νίκος Ξένιος, bookpress.gr