Σε κατάσταση πολέμου η Θεσσαλονίκη

se-katastasi-polemou-i-thessaloniki

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες καταγράφηκαν 774 περιστατικά, γεγονός που ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να δώσει τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της πόλης να παραχωρήσουν 200 κλίνες για ασθενείς Covid-19. Το τελεσίγραφο προς τους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19.

 Τελικά, το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό πως το υπουργείο έδωσε εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών. Πρόκειται για τη Γενική Kλινική Λυσίμαχος του προέδρου των ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρη Σαραφιανού και την Euromedica Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ, όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

»Στον Νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους, αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορωνοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. 

»Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Διακομιδές ασθενών στην Αττική

Παράλληλα λαμβάνονται και νέα μέτρα, όπως διακομιδές ασθενών στην Αττική, όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, είτε με αεροσκάφος C-130 είτε ακόμα και με αμαξοστοιχία που βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και διαμορφώνεται ειδικά για τις ανάγκες αυτές.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς κορωνοϊού στην κοινότητα που περιλαμβάνουν κλείσιμο από τις 06:00 σήμερα το πρωί του συνοριακού σημείου ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής και στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ.

Τέλος, αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων.

Οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα

Πάντως, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το πρωί της Πέμπτης συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ 259 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες έγιναν 120 εισαγωγές σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ξεκίνησε τη χθεσινή του εφημερία με όλες τις κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες.

Προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα, έχει προκριθεί, όπως προαναφέρθηκε, η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ. μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο, με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.

zougla.gr