Σύψας για κορωνοϊό: Είμαστε στο β’ ημίχρονο – Ανησυχία για τις εστίες υπερμετάδοσης

sypsas-gia-koronoio-eimaste-sto-v-imixrono-anisyxia-gia-tis-esties-ypermetadosis

Σύψας – Κορωνοϊός: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν  – Οι δυσκολίες της σταδιακής άρσης των μέτρων

 

Τη μεγάλη κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Θύμισε στους πολίτες ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, οι δομές μεταναστών ή τα κρουαζιερόπλοια.

«Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη, με την έννοια ότι μπορεί – αν εκτραπεί η κατάσταση – το σύστημα υγείας να μην αντέξει», σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας. «Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού, έτσι ώστε να μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στον γενικό πληθυσμό εξήγησε ότι «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.

 

Ο καθηγητής εξήγησε ότι την εξέλιξη του Μαΐου θα κρίνει η συμπεριφορά των πολιτών το Πασχα και οι εστίες υπερμετάδοσης που δεν μπορούν εύκολα να ελεγχθούν, ενώ μίλησε και για τις δυσκολίες που κρύβει η σταδιακή άρση των μέτρων, αφού ένα λάθος μπορεί να προκαλέσει αναζωπύρωση της επιδημίας.

Πηγή: skai.gr