Τα ρομπότ είναι μια «σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα»

ta-rompot-einai-mia-sovari-apeili-gia-tin-anthropotita

Τα ρομπότ των δολοφόνων αποτελούν μια «σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα» και πρέπει να απαγορευτούν,λένε οι ειδικοί στη μεγαλύτερη συλλογή επιστημόνων στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, οι στρατιώτες ρομπότ και οι φρουροί ασφαλείας που είναι οπλισμένοι με θανατηφόρα όπλα είναι σε μεγάλο βαθμό έννοιες επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά οι πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη σημαίνουν ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν τα ρομπότ με τη δύναμη να επιλέξουν το στόχο και να επιτεθούν χωρίς την ανθρώπινη εισροή γίνονται ευρέως διαδεδομένες.

Τα ρομπότ των δολοφόνων, παρόμοια με τον Terminator που έπαίζε ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ (εικόνα), αποτελούν «σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα» και πρέπει να απαγορευτούν,ειπώθηκε στη μεγαλύτερη συλλογή επιστημόνων στον κόσμο 


 

Οι επιστήμονες και οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στην Ουάσιγκτον ρομπότ που μπορούν να επιλέξουν στόχους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια, αντιπροσωπεύουν την «τρίτη επανάσταση» στον πόλεμο μετά από πυροβόλα όπλα και πυρηνικά όπλα.

Ακριβώς όπως οι διεθνείς συμφωνίες περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ναρκών ξηράς, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρόμοιες διεθνείς συμφωνίες για την αποτροπή εγκατάστασης των ρομποτικών δολοφόνων.

Η Mary Wareham της Human Rights Watch, συντονιστής της εκστρατείας Stop Killer Robots, δήλωσε: «Το δημόσιο συναίσθημα σκληραίνει ενάντια στην προοπτική των πλήρως αυτόνομων όπλων.

«Είναι απαραίτητη μια τολμηρή πολιτική ηγεσία για μια νέα συνθήκη που να απαγορεύει προληπτικά αυτά τα συστήματα όπλων».

Η στήριξη για απαγόρευση προέρχεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρς, ο οποίος έκρινε ότι τα θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων είναι “πολιτικά απαράδεκτα και ηθικά ανθεκτικά”.

Οι επιστήμονες και οι εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στην Ουάσινγκτον ότι  ρομπότ που μπορούν να επιλέξουν στόχους χωρίς ανθρώπινη βοήθεια αντιπροσωπεύουν την «τρίτη επανάσταση» στον πόλεμο μετά από πυροβόλο όπλο και πυρηνικά όπλα


 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS Mori σε 26 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το 61% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στη χρήση θανατηφόρων αυτόνομων όπλων.

Περίπου 22%  υποστηρίζουν τη χρήση αυτή και το 17% δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουροι. Σε μια σχεδόν ταυτόσημη έρευνα σε 23 χώρες από την ίδια εταιρεία τον Ιανουάριο του 2017, το 56% αντιτίθεται, το 24% δεν αντιτίθεται και το 19% αβέβαιο.

Η έρευνα του 2018 Ipsos χρησιμοποίησε ομάδες ανταποκριτών 500 – 1.000 ατόμων σε κάθε χώρα. Η ισχυρότερη αντίθεσή τους ήταν στην Τουρκία (78%), στη Νότια Κορέα (74%) και στην Ουγγαρία (74%).

Η δημοσκόπηση του 2018 Ipsos ρώτησε επίσης εκείνους που αντιτάχθηκαν στα ρομπότ δολοφόνων τι τους αφορά περισσότερο. Τα δύο τρίτα (66%) απάντησαν ότι θανατηφόρα αυτόνομα συστήματα όπλων θα διασχίζουν μια ηθική γραμμή και δεν πρέπει να επιτρέπεται να σκοτώνουν. Περισσότεροι από τους μισούς (54%) δήλωσαν ότι τα όπλα θα είναι «ανυπολόγιστα».

Από το 2013, 28 χώρες έχουν ζητήσει απαγόρευση πλήρως αυτόνομων όπλων. Το Ελ Σαλβαδόρ και το Μαρόκο πρόσθεσαν τα ονόματά τους στη λίστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Νοεμβρίου. 

Η Αυστρία, η Βραζιλία και η Χιλή πρότειναν επισήμως την επείγουσα διαπραγμάτευση «ενός νομικά δεσμευτικού μέσου για την εξασφάλιση ουσιαστικού ανθρώπινου ελέγχου στις κρίσιμες λειτουργίες» των συστημάτων όπλων.

Η δημοσκόπηση του Ipsos δείχνει ότι οι δημόσιες προσδοκίες αυξάνονται για να μπορούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν σοβαρά την απειλή των αυτόνομων όπλων και να είναι πρόθυμες να αναλάβουν ισχυρή δράση για να διατηρήσουν τον ανθρώπινο έλεγχο στη χρήση βίας.

«Η ασφάλεια του κόσμου και το μέλλον της ανθρωπότητας εξαρτάται από την απαγόρευση των ρομπότ δολοφόνων».

Οι μόνες χώρες στις οποίες η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν αντιτάχθηκαν σε ρομπότ δολοφόνων ήταν η Ινδία (37%), το Ισραήλ (41%), η Βραζιλία (46%), και την Ιαπωνία (48%).

Εάν ένα ρομπότ σκοτώνει παράνομα κάποιον, ποιος είναι υπεύθυνος για το θάνατο;

Σε έκθεση του Human Rights Watch το 2017, τόνισαν την μάλλον ανησυχητική απάντηση: κανείς.

Ο οργανισμός λέει ότι πρέπει να γίνει κάτι γι ‘αυτή την έλλειψη λογοδοσίας – και ζητεί την απαγόρευση της ανάπτυξης και χρήσης «ρομπότ δολοφόνων».

Ονομάζεται «Mind the Gap: Η έλλειψη λογοδοσίας για τα ρομπότ δολοφόνων», η αναφορά τους περιγράφει τα εμπόδια που επιτρέπουν στα ρομπότ να σκοτώσουν χωρίς να ελέγχονται από τον άνθρωπο.

«Καμία λογοδοσία δεν σημαίνει αποτροπή μελλοντικών εγκλημάτων, καμία αποζημίωση για τα θύματα, καμία κοινωνική καταδίκη του υπεύθυνου μέρους», δήλωσε η Bonnie Docherty, ανώτερος ερευνητής του τμήματος όπλων στο HRW και ο κύριος συντάκτης της έκθεσης. 

 

πηγή:www.dailymail.co.uk