Ψυχολογία: Τι θα μας “μείνει” μετά την πανδημία;

psyxologia-ti-tha-mas-meinei-meta-tin-pandimia

Ψυχολογία και ψυχική ισορροπία… Οι νέες περιστάσεις που ζούμε με την πανδημία του Covid-19, δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα που μας επηρεάζει σε πολλά επίπεδα. 


Υπάρχει μια απειλή αόρατη γύρω μας, ο φόβος για την απειλή που έρχεται.

Είναι ανθρώπινο μέσα σε όλη αυτήν την δυσκολία που ζούμε, να νιώθουμε   ματαίωση, αγωνία, ανησυχία, άγχος και φόβο. Είναι απολύτως φυσιολογικό να φοβόμαστε, η αίσθηση του φόβου είναι πραγματική.

Η διακοπή της εργασίας μας και των δραστηριοτήτων που δίνουν νόημα στη ζωή του καθενός μας, μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη και ανία. Είναι φυσικό επίσης να αισθανόμαστε θυμό κι  εκνευρισμό λόγω της απομόνωσης και της καραντίνας. Η ψυχολογία μας λοιπόν έχει αλλάξει…

Ψυχολογία και ανθρώπινες σχέσεις: Τι έχει αλλάξει ουσιαστικά

Οι οικογενειακές και φιλικές σχέσεις επηρεάζουν θετικά την ψυχική ανθεκτικότητα  και η αναστολή ή η διακοπή τους, μπορεί να τη μειώσει και να αυξήσει τις πιθανότητες για ανεπιθύμητες συνέπειες στην ψυχική υγεία του ατόμου. Για αυτό κι είναι σημαντικό να διατηρούμε τις κοινωνικές επαφές μας έστω και μέσα από το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο.         

Από τη στιγμή που αυξάνεται το άγχος, αυξάνεται κι η ένταση μεταξύ των ζευγαριών. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και θετικά. Για παράδειγμα, θα μάθουμε να συνεργαζόμαστε, θα ξαναθυμηθούμε την κοινωνική συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό μας τα όποια είχαμε χάσει.

Θα καλλιεργηθεί σε όλους μας το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης και θα είμαστε πιο υπεύθυνοι για την προσωπική μας φροντίδα και την τήρηση κανόνων προσωπικής υγιεινής.

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης είδα πρόσωπα που έγιναν καλύτεροι άνθρωποι, οικογένειες που σύσφιξαν τις σχέσεις τους αλλά και ζευγάρια που γνωρίστηκαν περισσότερο καθώς και ζευγάρια που γνωρίστηκαν μέσα στην εποχή του κορονοϊού.

Είδα παιδιά που γεννήθηκαν κι είδα και τη μεγάλη προσαρμοστικότητα όλων μας στις νέες αυτές συνθήκες. Θαύμασα παιδιά που δεν παραπονέθηκαν για τη μάσκα στο σχολείο και είδα και παιδιά που περίμεναν με πολλή χαρά να ξεκινήσει η τηλεεκπαίδευση στα σπίτια τους.

Όλα θα κάνουν τον κύκλο τους με τον ιό κι όταν θα βγει το εμβόλιο, θα μπορέσουν να το ελέγξουν. Πιστεύω όμως ότι μετά από την κρίση έρχεται και πάντα η λύση.

Όλα τα δύσκολα που ζήσαμε θα μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, πιο επεξεργασμένους.

Ψυχολογία μετά τον κορονοϊό: Πως θα είναι αλήθεια τα πράγματα μέσα μας;

Ο άνθρωπος μετά από τη δυσκολία του, δεν είναι ποτέ ίδιος με πριν. Ενώ μπορεί να πονάμε, να λυπούμαστε δε βουλιάζουμε στην απελπισία, στη θυματοποίηση, στη μαυρίλα και στο παράπονο. Θα καταφέρουμε και θα ανακάμψουμε και θα βγούμε δυνατοί μέσα από τις δυσκολίες. Θα δούμε πως διαθέτουμε όλοι μέσα μας ψυχική ανθεκτικότητα.

Η ψυχική ανθεκτικότητα σαν όρος αναφέρεται στη θετική προσαρμογή του ατόμου μετά από ένα τραυματικό γεγονός καθώς και στην ικανότητά του ανάκαμψη. 

Έχουμε να μας καμαρώσουμε για το πως το παλεύουμε μέσα στις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε και να ανακαλύπτουμε κάθε μέρα κι άλλες πλευρές μας, να γνωρίζουμε ακόμη περισσότερο τον εαυτό μας και να βλέπουμε πόσο ανεξάντλητοι είμαστε.

Θα έχουμε  αποκτήσει “ψυχικά” αντισώματα για όλη την υπόλοιπη ζωή μας και θα έχουμε γνωρίσει τα όρια μας και τι προσαρμοστικότητα κι ευελιξία διαθέτουμε τελικά μέσα μας.

Θα μάθουμε να εκτιμάμε περισσότερο τη συναναστροφή με τους ανθρώπους, τη δυνατότητα να πηγαίνουμε ταξίδια, να απολαμβάνουμε περισσότερο τον καφέ μας σε καφετέρεια. Καθετί που ήταν δεδομένο πριν όπως πχ. μία θεατρική παράσταση, επειδή το στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα θα μπορούμε να το εκτιμάμε πολύ περισσότερο.

Τα κλειδιά για να μη διαταραχτεί η κοινωνικοσυναισθηματική μας κατάσταση αυτό το δύσκολο χρονικό διάστημα τα έχουμε εμείς. Έχουμε δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, αν τις ενεργοποιήσουμε θα βγούμε από την πρωτόγνωρη δοκιμασία πιο δυνατοί, πιο σοφοί και πιο “εκπαιδευμένοι”.

Όταν η καταιγίδα τελειώσει, δε θα θυμάσαι καν πως κατάφερες να επιβιώσεις.

Δε θα είσαι καν σίγουρος ότι έχει τελειώσει. Αλλά ένα πράγμα θα είναι σίγουρο.

Όταν βγεις από την καταιγίδα, δε θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που μπήκε.

Και αυτό είναι το νόημα της καταιγίδας.

(Χαρούκι Μουρακάμι)

Της Αγγελικής Κουβαρά

Ψυχολόγου  ΜSc.-ψυχοθεραπεύτριας εκπ.στην Υπαρξιακή -Συστημική Ψυχοθεραπεία

 

tofarmakeiomou.gr