Η τελευταία μελέτη που μας προειδοποιεί να τρώμε λιγότερα κρέατα έχει θορυβήσει τους σκεπτικιστές. Αλλά ποιούς πρέπει να πιστέψουμε;
Κάποιες φορές, μπορεί να φαίνεται ότι η εμμονή μας με τα τρόφιμα και την υγεία έχει φτάσει σε ένα γήπεδο τής υστερίας. “Φάτε!” Φωνάζει ένας τίτλος. “Διατροφή!” Φωνάζει ένας άλλος. Κόψτε τους υδατάνθρακες, προτείνει μια άλλα αναφορά. Οι υδατάνθρακες είναι καλό για σας, λέει ένα διαφορετικό. Μειώστε την πρόσληψη λίπους. Όχι, το λίπος είναι υγιές, η ζάχαρη είναι το πρόβλημα. Ο καφές αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αλλά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη. Και ούτω καθεξής.
Τρόφιμα, πώς αυτά να μαγειρευτούν, τι κάνει καλό για εσάς, και τι καλλιέργεια ή εκτροφή κάνει καλό στον πλανήτη.Είναι κάποια θέματα που πλήττουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κι όμως, καθώς η κραυγή μεγαλώνει, η σαφήνεια υποχωρεί.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, περίπου 820 εκατομμύρια άνθρωποι πέρυσι πεινούσαν. Το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων ήταν ανεπαρκές σε βιταμίνες. Δύο δισεκατομμύρια κατατάχθηκαν ως υπέρβαροι και 600 εκατομμύρια ως παχύσαρκοι. Εκτιμάται επίσης ότι 1 δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων σπαταλούνται κάθε χρόνο – το ένα τρίτο του συνόλου που παράγεται. Μια πληθώρα ακαδημαϊκών εκθέσεων σχετικά με την κατανάλωση και την παραγωγή τροφίμων έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία και ίσως η πιο εκτεταμένη είναιFood in the Anthropocene: η επιτροπή Eat- Lancet σχετικα με την υγιεινή διατροφή από βιώσιμα συστήματα τροφίμων, η οποία διεξήχθη για τρία χρόνια από 37 ανώτερους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και δημοσιεύθηκε αυτό το έτος.
Για να καταπολεμήσουμε την αυξανόμενη ζήτηση για τροφή στον κόσμο πρέπει να κόψουμε το κρέας σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη διατροφή μας, λένε οι συντάκτες της έκθεσης. Το επιχείρημα που προέβαλαν είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών θα μειώσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου, θα επιτρέψει την πιο φιλική προς το περιβάλλον χρήση της γης και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η έκθεση παρέχει μια «πλανητική διατροφή υγείας» που βασίζεται στην κατανάλωση λαχανικών, σιτηρών, όσπριων και ξηρών καρπών, η οποία περιορίζει το κόκκινο κρέας μία φορά εβδομαδιαίως.
Μια άλλη κριτική που έθεσε ο Blythman ήταν η προοπτική ” δίαιτας και διατροφικών ελλείψεων σε εύπορες χώρες και οξείας έλλειψης πρωτεϊνών στα φτωχότερα”. Δεν είναι μόνος, με πολλούς bloggers που αμφισβητούν τα ευρήματα του Eat- Lancet . Ένας κριτικός ήταν η Zoë Harcombe, η οποία έχει διδακτορικό δίπλωμα στη διατροφή της δημόσιας υγείας και έχει προηγουμένως αμφισβητήσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το διαιτητικό λίπος. Ο Harcombe έιπε ότι η δίαιτα Eat-Lancet ήταν «ανεπαρκώς θρεπτική» στις βιταμίνες Β12, D, νάτριο, κάλιο και σίδηρο.
Η εθνική ένωση αγροτών ισχυρίστηκε ότι η έκθεση της επιτροπής Eat- Lancetήταν είνα μια παγκόσμια έκθεση που παραμέλησε τις τοπικές διαφορές.”Για παράδειγμα, το 65% της βρετανικής γεωργικής γης είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για παραγωγή χλόης σε σχέση με άλλες καλλιέργειες, έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι σε θέση να παράγει τρόφιμα από βιώσιμα συστήματα βοσκής. Επίσης, οι βοσκοτόπιοι είναι ένα πολύ καλό απόθεμα άνθρακα, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. “
Η EFA είναι στην πραγματικότητα ένα ανεξάρτητο πρακτορείο γεωργικών ειδήσεων που βρίσκεται στην Ιταλία. Αλλά ένα κομμάτι έτρεξε ο Frédéric Leroy, καθηγητής επιστήμης των τροφίμων και βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, και ο Martin Cohen, ερευνητής στη φιλοσοφία, κέρδισε μεγάλη προσοχή στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.
“Δεν είναι αξιοσημείωτο,” έγραψε ο Leroy και ο Cohen, “πώς το κρέας, που συμβολίζει την υγεία και τη ζωτικότητα από χιλιετίες, τώρα συχνά απεικονίζεται ως επιζήμια για το σώμα μας, τα ζώα και τον πλανήτη; Γιατί ακριβώς είναι ο μειονοτικός λόγος της χορτοφαγίας και του veganism σήμερα σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης; “
Μιλούσαν για το “Big Ag” και μια εταιρική συνωμοσία για να ωθήσουν μια ατζέντα χορτοφαγόας για κέρδος. Υποστήριξαν επίσης, όπως και άλλοι, ότι το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας στην οποία βασίστηκε η έκθεση συνίσταται σε επιδημιολογικές μελέτες που μπορούν να εντοπίσουν συσχετισμούς αλλά να μην αποδείξουν την αιτιώδη συνάφεια. Με άλλα λόγια, αν και μπορεί να υπάρχουν ισχυροί δεσμοί μεταξύ των διατροφολόφων κόκκινου κρέατος και της επίπτωσης, για παράδειγμα, του καρκίνου του εντέρου, αυτό μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες. Είναι πιθανό ότι ένας συνδυασμός καλοπροαίρετων φιλάνθρωπων και μεγάλων γεωργικών ανησυχιών έχουν ενώσει για να εκμεταλλευτούν τους φόβους για την υγεία για οικονομικό όφελος, ενώ παραμελούν τις διατροφικές ανεπάρκειες στις συστάσεις τους;
Ο καθηγητής Lang λέει ότι υπάρχει επιστημονική συναίνεση τόσο για την πρόγνωση όσο και για τη διάγνωση όσον αφορά τα παγκόσμια συστήματα διατροφής, τα οποία περιγράφει ως “οδηγώντας μας προς μαζικές βλάβες των οικοσυστημάτων, μαζική κακή υγεία που σχετίζεται με τη διατροφή, με αφόρητο κόστος για τις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες” . Αναφέρει την τριετή έκθεση InterAcademy Partnership, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το παγκόσμιο σύστημα διατροφής ήταν υπεύθυνο για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ότι η κατανάλωση κρέατος θα έπρεπε να μειωθεί δραστικά.
Αλλά πώς λένε οι άνθρωποι να κατανοήσουν τα επιχειρήματα; Είναι αυτό όπως η αλλαγή του κλίματος, όπου η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί για το πρόβλημα και μια φωνή μειοψηφία υποστηρίζει ότι έχει υπερεκτιμηθεί; Ή μήπως είναι απλώς ένα άλλο πεδίο μάχης στους πολέμους της κουλτούρας – οι πόλεμοι διατροφής – στους οποίους η πολιτική καθορίζει την προοπτική;
Ο Δρ Tara Garnett είναι κύριος ερευνητής στο Πρόγραμμα της Oxford Martin για το μέλλον της διατροφής.Ήταν επίσης ένας από τους συντελεστές της έκθεσης της επιτροπής Eat- Lancet . “Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να συμφωνήσουμε όλοι για όλα όσα γράφτηκαν σε αυτή την έκθεση”, λέει. “Ασφαλώς έχω επιφυλάξεις σχετικά με τις πτυχές του. Αλλά ήταν ένα χρήσιμο έργο. Δεν υπάρχει τίποτα νέο εκεί πραγματικά.Το θεμελιώδες μήνυμα είναι ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά μας προβλήματα αν δεν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από το σύστημα διατροφής και δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από το σύστημα διατροφής εκτός εάν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε συλλογικά και σε παγκόσμιο επίπεδο . “
Το πρόβλημα με τέτοιες προειδοποιήσεις είναι ότι υπάρχει μια τάση απενεργοποίησης, εκτός κι αν επικρατήσει κίνδυνος. Στη δύση, η αίσθηση του επείγοντος είναι γεμάτη από την τεράστια αφθονία των τροφίμων, ακόμα και αν δεν καταναλώνεται συχνά.
“Ας το θέσουμε αυτό τον τρόπο”, λέει ο Giles Yeo, γενετιστής του Πανεπιστημίου του Cambridge και συγγραφέας του βιβλίου anti-dieting Gene Eating, “αν όλοι στον κόσμο μπορούσαν να φάνε σαν εμάς στην Ευρώπη, ο κόσμος θα καταρρεύσει αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να φάνε τους άλλους ανθρώπους στον κόσμο να τρώνε σαν εμάς, οι δίαιτες μας θα πρέπει να αλλάξουν ».
Από την άποψη της υγείας, ο Yeo είναι σκεπτικός για τις διατροφικές συνήθειες ενός μεγέθους. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικά τρόφιμα, λέει, ανάλογα με το γενετικό τους υπόβαθρο. “Το πρόβλημα είναι η εκπροσώπηση του κινδύνου. Εάν τρώω μια μπριζόλα, πρόκειται να μου δώσει καρκίνο; Πιθανώς όχι. Για μερικούς ανθρώπους ο κίνδυνος να πάρει καρκίνο από την κατανάλωση κρέατος θα είναι μηδέν. Και η παχυσαρκία δεν προκαλεί καρκίνο. Είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. “
Ωστόσο, ο Yeo πιστεύει ότι μια ευέλικτη προσέγγιση, που ονομάζεται “vegan με ένα μικρό v”, είναι ο πιο λογικός τρόπος για να συνδυαστούν όλα τα ζητήματα που παρουσιάζονται από την προσωπική και την περιβαλλοντική υγεία.
Προς το παρόν, εξακολουθούμε να βλέπουμε τα τρόφιμα σε μεγάλο βαθμό από μια γαστρονομική προοπτική. Όμως, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί με τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές ζημίες, την αλλαγή του κλίματος και το σπειροειδές κόστος υγείας ενός παχύσαρκου και διαβητικού πληθυσμού, γίνεται όλο και περισσότερο ηθικό ζήτημα.
Εάν “εσείς είστε αυτό που τρώτε” είναι μια δήλωση που αναφέρεται στην προσωπική ταυτότητα, τότε “εσείς είστε αυτό που δεν τρώτε” μπορεί να κυβερνά την ατομική ηθική στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι καταναλωτές κρέατος θα μπορούσαν σύντομα να θεωρηθούν σαν παρόμοιοι με τους καπνιστές.
Η Christiana Figueres, πρώην εκτελεστικό γραμματέα της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε πρόσφατα ότι οι τρώγοντες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν καπνιστές και να κάθονται έξω από τα εστιατόρια, επειδή το κρέας είναι «κακό για τον πλανήτη και την υγεία μας». Είναι μια στάση που θέτει το θέαμα της κλοπής του κρέατος και της κοινωνικής ενοχής ως μέσο αλλαγής συμπεριφοράς.
“Δεν είμαι βέβαιος ότι η ενοχή είναι χρήσιμη”, λέει ο Garnett. “Νομίζω ότι οδηγεί σε μια στάση του” μπορεί επίσης να κρεμαστεί για ένα πρόβατο ως αρνί “. Και θέτει αδικαιολόγητη έμφαση στο άτομο, όταν τα προβλήματα είναι συστηματικά – όπως και οι απαραίτητες ενέργειες. “