Λετίτσια Μπατάλια: Τίτλοι τέλους για τη γυναίκα που «φωτογράφησε» τη Μαφία

Τίτλοι τέλους πριν λίγες ημέρες σε μια θαρραλέα ζωή και έναν ατρόμητο φωτογραφικό φακό: η Λετίτσια Μπατάλια (Letizia Battaglia), η γυναίκα που με τη Leica της έσπασε την ομερτά, τον κώδικα σιωπής, και κατέγραψε τις δεκαετίες του 1970 και 1980 τα δεινά της Σικελίας από τη Μαφία, έφυγε στα 87 της από τη ζωή.

Ως πρώτη Ιταλίδα φωτορεπόρτερ σε ημερήσια εφημερίδα, τη L’Ora της Σικελίας, έγινε η φωνή των δολοφονημένων και των οικογενειών τους, τραβώντας πάνω από 600.000 φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τον θάνατο και την καταστροφή που έφερνε το οργανωμένο έγκλημα. «Αίφνης, είχα ένα αρχείο αίματος» είχε πει.

Φέρνοντας τις κτηνώδεις δολοφονίες στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας προκάλεσε τις μαφιόζικες φατρίες απεικονίζοντας τη δράση τους καθώς άνανδρα σκότωναν συνδικαλιστές, γυναίκες, παιδιά και δικαστικούς που αρνούντο να σκύψουν το κεφάλι. Δέχθηκε απειλές για τη ζωή της, ανώνυμα γράμματα, έσπασαν τη φωτογραφική μηχανή της και την έφτυναν. «Ήμουν βέβαιη ότι θα με σκότωναν. Μου έδωσε κουράγιο» λέει στο ντοκιμαντέρ της του 2019 «Φωτογραφίζοντας τη Μαφία», αναφέρει το in.gr