O Βασίλης Βλάχος και η «Αλεξάνδρεια» στο περιοδικό SoWhat?…

Μια πολύ ξεχωριστή ιστορία κρύβει το θέατρο «Αλεξάνδρεια», που βρίσκεται στον κέντρο της Αθήνας, κοντά στην Πλατεία Αμερικής (Σπάρτης 14) και που φέτος κλείνει 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Ένα κτήριο νεοκλασικό, χώρος πολύ ιδιαίτερος στον όμορφο κήπο του οποίου συναντήσαμε τον ιδρυτή του, γνωστό ηθοποιό, Βασίλη Βλάχο.

«Η επιλογή του χώρου και της περιοχής έγινε τελείως τυχαία» εξηγεί ο Βασίλης Βλάχος.

«Το 2012 επισκέφτηκα μια ξαδέρφη μου στην οδό Σπάρτης, η οποία μου έδειξε το ισόγειο κάτω από το σπίτι της. Παλιά ήταν ταβέρνα, εκείνη την εποχή ήταν εγκαταλελειμμένο. Το κτήριο, που πρέπει να χτίστηκε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’30 με εμφανείς τις επιρροές ενός «μοντερνίζοντος» νεοκλασικισμού, χαρακτηριστικό

αυτής της μεταβατικής περιόδου, μου άρεσε αμέσως πολύ. Όλα τα νεοκλασικά έχουν ιδιαίτερη γοητεία, θα έλεγε κανείς προσωπικότητα. Ο αύλειος χώρος στην πίσω μεριά του κτηρίου αντικρίζει μια θάλασσα από προσόψεις και πίσω όψεις πολυκατοικιών, ένα αστικό τοπίο που αποτελεί από μόνο του σκηνικό και δημιουργεί ξεχωριστή ατμόσφαιρα όταν έρχεται η άνοιξη και το καλοκαίρι και κάνουμε τις εκδηλώσεις μας έξω, στον Κήπο της Αλεξάνδρειας, όπως τον λέμε εμείς. Στο διατηρητέο αυτό νεοκλασικό κτήριο έζησε ως ένοικος από το 1937 μέχρι το 1954 και μεγαλούργησε ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους μας του περασμένου αιώνα: Ο Μ. Καραγάτσης. Σ’ αυτό το ιστορικό κτήριο είχε στήσει το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό ορμητήριό του. Με φιλολογικές Παρασκευές στις οποίες πρωτοστατούσαν οι διανοούμενοι της εποχής: Τερζάκης, Θεοτοκάς, Βενέζης, Κατσίμπαλης, Τσαρούχης. Επίσης, ο Μένης Κουμανταρέας τοποθετεί ένα διήγημά του με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Καραγάτση και τη δασκάλα της κόρης του σε αυτό το κτίριο της οδού Σπάρτης. Όλη αυτή η ιστορία του κτηρίου, ένας πραγματικός χάρτης μνήμης, με συνάρπασε, με ενέπνευσε. Όσο για την περιοχή της Πλατείας Αμερικής, πραγματικά το θεώρησα πρόκληση να έρθω εδώ και όχι σε κάποια άλλη περιοχή πιο πολυσύχναστη. Για έναν καλλιτέχνη είναι πρόκληση να δημιουργεί σε δύσκολες περιόδους και σε χώρους όχι πολύ ευνοημένους. Αισθάνομαι ότι έτσι προσφέρω κάτι περισσότερο», δηλώνει στο «SoWhat?». Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Βασίλης έχει μια πολύ μακρά πορεία στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, έχοντας συμμετάσχει σε περισσότερες από εβδομήντα παραγωγές.

Μια Αλεξάνδρεια στην Πλατεία Αμερικής | Εφημερίδα η Εποχή

 

Αλεξάνδρεια: 10 χρόνια επιτυχημένης πορεία – Αντίβαρο στην κοινωνική κρίση και τον αστικό μαρασμό

Αναρωτηθήκαμε πώς προέκυψε η ονομασία “Αλεξάνδρεια”, επίσης τι ξεχωρίζει μέσα στα 10 χρόνια της επιτυχημένης πορείας της. «Η Αλεξάνδρεια είναι ο τόπος γέννησής μου καθώς και όλων σχεδόν των προγόνων μου για δύο τουλάχιστον γενιές. Η μητέρα μου γεννήθηκε στο Σουέζ της Αιγύπτου και ο πατέρας μου στην Αλεξάνδρεια, έχω από εκεί πολλές αναμνήσεις και κουβαλάω ένα φορτίο-κόσμημα της εποχής εκείνης, που αναδείχθηκε ο πολιτισμός, το εμπόριο, οι τέχνες», επισημαίνει ο ηθοποιός. «Νομίζω πως επέλεξα την πλέον αντιπροσωπευτική ονομασία για τον πολυχώρο αυτό, που φιλοξενεί θέατρο, μουσική, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, δηλαδή πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που λειτουργούν ως αντίβαρο στην κοινωνική κρίση και τον αστικό μαρασμό. Η “Αλεξάνδρεια” είναι μια δραστήρια ανάσα πολιτισμού, φιλόξενος και ανοιχτός χώρος ψυχαγωγίας που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την περιοχή, σημείο δημιουργικής, χαλαρής και ευχάριστης συνάντησης των ανθρώπων».

Το Ψέμα, του Φλοριάν Ζελέρ σε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά στο Θέατρο Αλεξάνδρεια | CultureNow.gr
Και συνεχίζει ….
«Φέτος η Αλεξάνδρεια γιορτάζει 10 χρόνια δημιουργικής πορείας. Εδώ έχουν φιλοξενηθεί σημαντικοί μουσικοί, μεταξύ άλλων οι Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Νότης Μαυρουδής, Νένα Βενετσάνου, Μαρίζα Κωχ, Γιώργος Κατσαρός, Στέφανος Κορκολής, Βασίλης Λέκκας, Γιοβάννα, Γιώτα Νέγκα, Ζωή Τηγανούρια, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Ψαριανός, Δαυίδ Ναχμίας, Γιώργος Νιάρχος, Γιώτα Γιάννα, Πόπη Αστεριάδη, Πασχάλης, Λένα Αλκαίου, σπουδαίοι συγγραφείς όπως Κώστας Μουρσελάς, Ζυράνα Ζατέλη, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Μένης Κουμανταρέας, Βασίλης Κατσικονούρης, Λέανδρος Πολενάκης, Σωτήρης Δημητρίου, διακεκριμένοι καθηγητές όπως Στέφανος Ροζάνης, Μαρία Ευθυμίου, Ελένη Κονδύλη, Άννα Ταμπάκη και πάρα πολλοί καλλιτέχνες του θεάτρου, Χρύσα Σπηλιώτη, Μάνια Παπαδημητρίου, Άρης Ρέτσος, τι να πρωτοθυμηθώ…
Φέτος, μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια πανδημίας, ελπίζουμε να γιορτάσουμε με ασφάλεια και καλοκαιρινή ανοιχτωσιά την επέτειο των 10 χρόνων της Αλεξάνδρειας.

Το Ψέμα» του Zeller στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» | Mikrofwno.gr

 

Αυτή την εποχή ετοιμάζουμε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που θα γίνουν στον Κήπο μας, με τους φοίνικες και τις μανταρινιές.

Όσον αφορά στα επόμενα θεατρικά του σχέδια, ο Βασίλης Βλάχος αναφέρει «Έπειτα από έναν πολύ επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σκοπεύουμε να επαναλάβουμε, στον κήπο μας αυτή τη φορά, την σκεπτόμενη κωμωδία «Το Ψέμα» του πολυβραβευμένου θεατρικού συγγραφέα Φλοριάν Ζελέρ σε μετάφραση Μαριαλένας Κωτσάκη και σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά. Με την Κερασία συνεργαστήκαμε το καλοκαίρι του 2021, όταν παρουσίασε στον Κήπο της Αλεξάνδρειας την εξαιρετική «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου και κοινές καλλιτεχνικές ανησυχίες μας ένωσαν θεατρικά το χειμώνα που μας πέρασε. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι της Τόνιας Αβδελοπούλου, την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Τάκης Μπαρμπέρης. Στο «ΨΕΜΑ» ο Ζελέρ αφηγείται με γλαφυρό τρόπο την άβολη αλήθεια του γάμου δύο ζευγαριών που κινούνται στο λαβύρινθο της εξαπάτησης.

Υποδύομαι τον Πωλ που είναι παντρεμένος με την Αλίς την οποία υποδύεται η Κάτια Σπερελάκη. Στους ρόλους του άλλου ζευγαριού, η Αλίκη Αβδελοπούλου και ο Κώστας Τσάχρας. «Φωτεινή και θλιμμένη» είναι η παράσταση που θα φιλοξενήσουμε τον Ιούνιο, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Μαίης Σεβαστοπούλου. Η Φωτεινή γεννήθηκε στη Σμύρνη και μετά το μοιραίο 1922 βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη. Η ιστορία της Φωτεινής είναι διανθισμένη με υπέροχα Σμυρναίικα τραγούδια. Επίσης ετοιμάζονται αφιερώματα και θεατρικές παραστάσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση των Ιάκωβου Καμπανέλλη και Τάσου Λειβαδίτη, ενώ θα έχουμε τη μεγάλη χαρά να φιλοξενήσουμε, μεταξύ άλλων, μια συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα είναι υπό διαμόρφωση και περιλαμβάνει, όπως πάντα, πολλές μουσικές βραδιές, φιλοξενία συγγραφέων, παρουσιάσεις βιβλίων και δροσερό καλοκαίρι.

ΤΟ ΨΕΜΑ του Florian Zeller στο θέατρο ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ | Εισιτήρια online! | Viva.gr

Το θέατρο είναι για μένα μια ολόκληρη ζωή, με τις χαρές και τις πίκρες του. Ό,τι κι αν συμβαίνει, συνεχίζω να έχω τον ίδιο ενθουσιασμό που είχα όταν ξεκινούσα την πορεία μου. Μακάρι, μέσω της Αλεξάνδρειας, να μοιραστώ αυτόν τον ενθουσιασμό με τους θεατές και τους νεώτερους καλλιτέχνες. Ελπίζουμε να ζήσουμε μαζί το φετινό καλοκαίρι με ασφάλεια, χωρίς μάσκες, αντικρίζοντας επιτέλους τα πρόσωπα των θεατών μας.
«Αλεξάνδρεια»

Σπάρτης 14, Πλατεία Αμερικής, 11252 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 212-1007079, 6944-898482
EMAIL: alexandreia.theatro@gmail.com