Κοζάνη: «12 χρόνια παλεύω για τη δικαίωση της μνήμης της» – Η γυναικοκτονία που πάγωσε το πανελλήνιο

Ραγίζει καρδιές η συγκλονιστική κατάθεση ψυχής του αδελφού της άτυχης Χρυσούλας Βλάχου η οποία δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της. «Δώδεκα χρόνια παλεύω για τη δικαίωση της μνήμης της αδελφής μου. Νιώθω ότι είμαι νεκρός ψυχικά. Δεν θα καταφέρω ποτέ να ξεπεράσω την απουσία της, ούτε τα αδέλφια μου», λέει ο κ. Πάνος Βλάχος.

Η οικογένεια της Χρυσούλας Βλάχου βρίσκεται σε παρατεταμένο πένθος εδώ και χρόνια μετά τη δολοφονία της για την οποία καταδικάστηκε ο σύζυγός της.

Όλα αυτά τα χρόνια τα αδέλφια της δίνουν τον αγώνα τους για δικαίωση στη μνήμη της αδελφής τους. Δεν σταμάτησαν ποτέ. Ο αδελφός της Πάνος Βλάχος ανοίγει την καρδιά του και μιλά στο GRTimes.gr. «Δικαίωση στη μνήμη της, αυτό ήταν το ζητούμενο πάντα. Κάπως από κει ψηλά που είναι ο άγγελός μας να ηρεμήσει… Συνειδητοποιείτε τι έγινε; Κατανοείτε ότι ο άνθρωπος που έκανε μαζί του οικογένεια, τη δολοφόνησε με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο; Ξεπερνιέται αυτό; Όχι. Δεν γίνεται. Η ζωή μας έχει -έτσι και αλλιώς- μείνει μισή», θα πει ο κ. Βλάχος και θα ξεσπάσει σε λυγμούς.

Απορρίφθηκε το αίτημα του συζυγοκτόνου για ελαφρυντικά

Την ίδια ώρα το αίτημα του συζυγοκτόνου να του αναγνωριστούν ελαφρυντικά από τον Άρειο Πάγο, αλλά και το αίτημα για αναίρεση της απόφασης σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της συζύγου του απορρίφθηκαν πριν λίγες μέρες. Μία εξέλιξη που, όπως τονίζει ο κ. Βλάχος, βάζει επιτέλους ένα οριστικό τέλος σε μια δικαστική περιπέτεια περίπου δώδεκα χρόνων.

«Ήρθε η δικαίωση και με έναν τρόπο ανακουφιστήκαμε μετά από όλο το μαρτύριο, τον πόνο ψυχής και το άγχος όλων αυτών των δικαστηρίων. Πέρασαν σχεδόν δώδεκα χρόνια. Τουλάχιστον τώρα είμαστε όλοι μας βέβαιοι ότι η Χρυσούλα θα ηρεμήσει επιτέλους, θα αγαλλιάσει η ψυχούλα της…», θα καταλήξει ο κ. Πάνος Βλάχος.

Το χρονικό της υπόθεσης που πάγωσε το πανελλήνιο

Η άτυχη Χρυσούλα Βλάχου

Ήταν 23 Αυγούστου 2010. Η 31 ετών Χρυσούλα Βλάχου βρίσκεται νεκρή σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι της. Ο σύζυγός της αρχικά θα ισχυριστεί ότι επρόκειτο για ατύχημα και ότι εκείνη είχε γλιστρήσει στη σκάλα του σπιτιού τους και είχε πέσει. Λίγο αργότερα, όμως, η υπόθεση λαμβάνει διαφορετική τροπή αφού οι αστυνομικές έρευνες και η αυτοψία στον χώρο σε συνδυασμό με την ιατροδικαστική έκθεση θα αλλάξουν τα δεδομένα της υπόθεσης.

Η ιατροδικαστική έκθεση θα έκανε λόγο για πλήγματα που δέχτηκε το θύμα από οξύ αντικείμενο. Ξεκινά μαραθώνιος ερευνών προκειμένου να εξιχνιαστεί η υπόθεση. Περίπου τέσσερα χρόνια μετά ο σύζυγος τής άτυχης Χρυσούλας Βλάχου καλείται να δώσει εξηγήσεις ενώπιον Ανακριτή και Εισαγγελέα. Ασκείται τελικά ποινική δίωξη σε βάρος του για τη δολοφονία της συζύγου του.

Κρίνεται ένοχος πρωτόδικα τρία χρόνια αργότερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας, ενώ του αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό τού πρότερου έντιμου βίου οπότε και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή με περιοριστικούς όρους, έως την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο ίδιος. Στη εκδίκαση της έφεσης το καλοκαίρι του 2019 κρίνεται ένοχος και καταδικάζεται για τη δολοφονία της Χρυσούλας Βλάχου χωρίς κανένα ελαφρυντικό με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.