Τι είναι τα παραισθησιογόνα μανιτάρια που κατασχέθηκαν στην Άρτα

Παραισθησιογόνα μανιτάρια ή «μαγικά» μανιτάρια όπως αποκαλούνται, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν για πρώτη φορά στην Ήπειρο, ενώ λίγες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις και σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr πρόκειται για συγκεκριμένα είδη που καλλιεργούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες και χρησιμοποιούνται ως «ναρκωτικό» συνήθως μαζί με αλκοόλ.

Σε παλιότερο δελτίο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA) αναφέρεται ότι φυσικά παραισθησιογόνα υπάρχουν σε περισσότερα από 100 είδη μανιταριών, η πλειοψηφία των οποίων παρέχει τα δραστικά συστατικά ψιλοκυβίνη και ψιλοκίνη.

Στην Ευρώπη, η χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών σε χώρους διασκέδασης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όμως η διάδοσή τους την εποχή εκείνη περιοριζόταν σε μικρές κλειστές ομάδες – όπως οι ποιητές του κινήματος των μπιτ. Αυτό κράτησε έως ότου ειδικά καταστήματα (“smart shops”) και οι υπαίθριοι πάγκοι παρείχαν ένα μέσο ταχύτερης διάδοσης, γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σύμφωνα με το EMCDDA, τα μανιτάρια που χρησιμοποιούνται για τις ψυχοδραστικές τους ιδιότητες προέρχονται στην πλειονότητά τους από καλλιέργειες και δε συλλέγονται στην αυτοφυή τους μορφή. «Τα μανιτάρια πωλούνται νωπά ή αποξηραμένα, αλλά και για κατ’ οίκον καλλιέργεια με τη βοήθεια σχετικού έντυπου υλικού, σπόρων και συσκευασιών καλλιέργειας», σημειώνεται.