Κοροναϊός: Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη – Πλεύρη για τις εξελίξεις με τον κοροναϊό

Μαίρη Μηλιαρέση: Θύμα διάρρηξης

Σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 για τις εξελίξεις στην Κίνα που βιώνει ένα νέο κύμα κοροναϊού και για τις συστάσεις της ΕΕ αναφορικά με τις αφίξεις από τη χώρα.

Η έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα μετά την άρση των περιορισμών κατά του κοροναϊού, έχει οδηγήσει αρκετές χώρες της Δύσης να λάβουν μέτρα με το Πεκίνο να αντιδρά κάνοντας λόγο για προσβλητικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της πανδημίας στην Κίνα έχουν καταγραφεί μόλις 5.250 θάνατοι από κοροναϊό. Δυτικά ερευνητικά κέντρα εκτιμούν πως καθημερινά πεθαίνουν περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι, ενώ οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες αναφέρουν ακόμη και 2 εκατομμύρια θανάτους το 24ωρο.

Σε αυτό το κλίμα, περισσότερες από 10 χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία αλλά και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, επέβαλαν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα ζητώντας αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους. Το Μαρόκο, απαγόρευσε την είσοδο σε Κινέζους επισκέπτες.

Η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα
Χθες, συνεδρίασε ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (IPCR), με κεντρικό θέμα την έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα.

Τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023, αναφέρει η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας.

Τα κράτη μέλη συμφωνούν:
* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).

*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.

ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.

Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:
*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.

*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα

*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, αναφέρει το in.gr