Ναυάγιο στην Πύλο: Η δημιουργία κυματισμού από παρακείμενο πλοίο η πιθανή αιτία ανατροπής του σκάφους

Για τα πιθανά αίτια ανατροπής του σκάφους, ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο επέβαιναν εκατοντάδες πρόσφυγες, μίλησε στο Mega, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Γρηγόρης Γρηγορόπουλος.

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα οι νεκροί του ναυαγίου ανέρχονται στους 79, ωστόσο παραμένει ο φόβος για περισσότερους καθώς σύμφωνα με τους επιζώντες στο σκάφος επέβαιναν πάνω από 700 άτομα.

«Όπως προκύπτει από τη φωτογραφία, δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος δεν υπήρχε. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που βλέπουμε στη φωτογραφία. Μέσα, όμως, στο κύριο κατάστρωμα, κατά την ανατροπή δεν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης» είπε ο καθηγητής.

Ακόμη, τόνισε πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούσε να παρέμβει το ελληνικό Λιμενικό, ενώ εκτίμησε πως στο αλιευτικό βρίσκονταν περίπου στα 600 άτομα.

Ο κ. Γρηγορόπουλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το ναυάγιο η μετακίνηση των προσφύγων πάνω στο αλιευτικό, λόγω της υπερφόρτωσης του σκάφους, ενώ κατά την εκτίμησή του το πιθανότερο σενάριο αφορά τη δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

«Το πιο πιθανό αίτιο είναι κάποιο παρακείμενο πλοίο να πέρασε και να έκανε κύματα. Το πλοίο, έτσι όπως είναι φορτωμένο, έχει οριακά ευστάθεια. Μπορούσε από ένα μικρό κυματισμό να ανατραπεί. Αυτό που περιέγραψαν κάποιοι διασώστες είναι ότι υπήρξε ένα κούνημα και αμέσως έγινε ανατροπή. Επομένως, ήταν οριακή η ευστάθεια του σκάφους», εξήγησε.