Nέο βίντεο από τις κρίσιμες ώρες πριν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Ένα νέο βίντεο από τις κρίσιμες ώρες πριν το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου έρχεται στο φως. Πρόκειται για την προσπάθεια προσέγγισης του δεξαμενόπλοιου Lucky Sailor στο αλιευτικό μετά από ειδοποίησή του από το Λιμενικό.

Πρόκειται για το πλοίο που η Ακτοφυλακή ενημέρωσε μετά τον εντοπισμό του αλιευτικού στις 15.35 σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, προκειμένου να του παράσχει τροφή και φαγητό.

Στο βίντεο που δημοσιεύει η «Καθημερινή» φαίνεται από απόσταση το υπερφορτωμένο με ανθρώπους σκάφος να βάζει μπροστά τη μηχανή του, να βγαίνουν καπνοί και να κινείται αργά, καθώς το έχει προσεγγίσει το «Lucky Sailor». Δεν είναι γνωστή η ώρα που τραβήχτηκε το βίντεο.

Το βίντεο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μόλις το πλήρωμα εντόπισε το αλιευτικό απευθύνθηκε με τηλεβόα στους επιβάτες για να κάνει γνωστό ότι θέλει να παράσχει βοήθεια. Εικάζεται ότι μπορεί να μην έγιναν άμεσα αντιληπτές οι προθέσεις του δεξαμενόπλοιου από τον χειριστή του αλιευτικού και για αυτό να προσπάθησε να συνεχίσει.

Αργότερα ωστόσο και σύμφωνα με βίντεο που έχει ήδη δημοσιευτεί τις προηγούμενες ημέρες το αλιευτικό δέχτηκε τη βοήθεια. Σε αυτό το βίντεο της τελικής φάσης της παροχής βοήθειας το αλιευτικό φαίνεται να πλέει σταματημένο, η μηχανή του μοιάζει εκτός λειτουργίας ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Το BBC σε χθεσινό του δημοσίευμα επικαλείται επικοινωνία με το Lucky Sailor το οποίο πήγε για βοήθεια στο αλιευτικό στις 15:00 GMT. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου στις 18:00 GMT ένα άλλο σκάφος επίσης κλήθηκε να προσεγγίσει το αλιευτικό.
Αναλύοντας τα δεδομένα της κίνησης βάσει του  Marine Traffic και το δεύτερο πλοίο στρέφεται προς το ίδιο σημείο, με το BBC να υποστηρίζει χρησιμοποιώντας και άλλα δεδομένα ότι το αλιευτικό στην πραγματικότητα έμεινε ακινητοποιημένο για επτά ώρες, ενώ οι Λιμενικές αρχές υποστήριξαν ότι κινούνταν κανονικά προς Ιταλία.
Από το νέο βίντεο φαίνεται ότι η μηχανή του σκάφους είχε πρόβλημα ενώ στη συνέχεια σύμφωνα με μαρτυρίες, την αναφορά του Alarm Phone, τα όσα είπε η ακτιβίστρια που επικοινωνούσε μαζί τους αλλά και δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο το σκάφος έμεινε χωρίς μηχανή ώρες πριν το ναυάγιο.
Μαρτυρίες επιζώντων αναφέρουν επίσης ότι η μηχανή χαλούσε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, την επιδιόρθωναν και συνέχιζαν, έως ότου ουσιαστικά σταμάτησε να δουλεύει.
Μετά το χθεσινό δημοσίευμα του BBC το Λιμενικό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι το αλιευτικό από τη στιγμή του εντοπισμού του μέχρι που ανετράπη διένυσε 30 νμ, ενώ «από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ναυτικά μίλια».

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Με αφορμή δημοσιεύματα διεθνούς και εγχώριου, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, τα οποία αναπαράγονται και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Το Α/Κ σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, έπλεε από την στιγμή του εντοπισμού του κατά τις πρωινές, μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της 13ης Ιουνίου, διανύοντας συνολικά 24 ν.μ..

Εν συνεχεία απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, το Α/Κ σκάφος προσεγγίστηκε από παραπλέον Δ/Ξ πλοίο προς παροχή συνδρομής, το οποίο ανέφερε ότι το Α/Κ απομακρύνεται με ίδια μέσα κάθε φορά που προσπαθεί να το προσεγγίσει. Το Α/Κ σκάφος σταμάτησε και ξεκίνησε η παροχή τροφοεφοδίων.

Επιπροσθέτως, δεύτερο παραπλέον Δ/Ξ πλοίο ανέλαβε να προσεγγίσει το Α/Κ σκάφος προς παροχή τροφοεφοδίων, αναφέροντας άρνηση του Α/Κ και κίνηση του με ίδια μέσα με δυτική πορεία. Εν τέλει, ανωτέρω Δ/Ξ ξεκίνησε τη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων στους επιβαίνοντες του Α/Κ σκάφους. Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, οι επιβαίνοντες του Α/Κ άρχισαν να πετούν στη θάλασσα τα εφόδια.

Η όλη διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων προς τους επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους από τα δύο (02) δεξαμενόπλοια διήρκησε συνολικά περισσότερο από τέσσερις ώρες και τριάντα λεπτά (4:30).

Ακολούθως, βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας, αφίχθη στην περιοχή, Παράκτιο Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και εντόπισε το Α/Κ να κινείται αυτοδύναμα, με χαμηλή ταχύτητα.

Εκκίνησε διαδικασία προσέγγισης του με σκοπό τη διακρίβωση της υφιστάμενης κατάστασης του Α/Κ σκάφους και των επιβαινόντων. Το Α/Κ σταμάτησε εκ νέου για λίγα λεπτά κατά τη προσέγγιση του από το Π.Π.Λ.Σ. και ακολούθως συνέχισε τη πορεία του.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής τροφοεφοδίων μέχρι την ακινητοποίηση του λόγω μηχανικής βλάβης, το Α/Κ σκάφος διήνυσε απόσταση περί τα 6 ν.μ.. Συνολικά το συγκεκριμένο αλιευτικό σκάφος από την ώρα του εντοπισμού του μέχρι την βύθιση του διήνυσε συνολικά περί τα 30 ν.μ..

Στοιχεία με λεπτομερή καταγραφή των ανωτέρω αποτελούν μέρος της προανάκρισης.