Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες νεοσσοί πέφτουν από τις φωλιές λόγω της ζέστης

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη ζέστη του φετινού Ιουλίου: εκατοντάδες νεογέννητα πτηνά έπεσαν από τις φωλιές λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στη Θεσσαλονίκη και μεταφέρθηκαν για περίθαλψη.

Περισσότερες από 200 νεογέννητες σταχτάρες –κοινό είδος που μοιάζει με τα χελιδόνια αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια- έχουν δεχτεί το φετινό καλοκαρι τη φροντίδα του σωματείου «Δράση για την Άγρια Ζωή»

«Φέτος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα […] Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τόσο μεγάλους αριθμούς για περίθαλψη ταυτόχρονα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του σωματείου Σοφία Προύσαλη.

H μαυροσταχτάρα ή σταχτάρα είναι είδος κοινό στην Ελλάδα. Μοιάζει με χελιδόνι αλλά ανήκει σε άλλη οικογένεια (Wikimedia Commons)

Οι σταχτάρες (Apus apus) συχνά φωλιάζουν σε κτήρια που υπερθερμαίνονται από τον καύσωνα. Ορισμένοι νεοσσοί πέφτουν μόνοι τους από τη φωλιά σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να γλιτώσουν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «τα ρίχνουν οι ίδιοι οι γονείς για να για να μπορέσουν να διατηρήσουν ζωντανά κάποια άλλα άτομα», ανέφερε η κ. Προύσαλη, κτηνίατρος και η ίδια.

Εκτός από σταχτάρες, το σωματείο περιέθαλψε και αρκετούς πελαργούς.  «Στο σύνολο ξεπεράσαμε τον Ιούλιο τα 500 ζώα που έφτασαν να περιθάλπονται εσωτερικά και εξωτερικά στους χώρους του σωματείου» είπε η κ. Προύσαλη.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται στην Κρήτη, όπου δεκάδες μικρά όρνια μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στην οργάνωση Anima.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, δεκάδες πουλιά έπεσαν από τις φωλιές τους λόγω ζέστης και στην Ελβετία.

Οι νεαρές σταχτάρες θα ήταν πιθανότατα καταδικασμένες χωρίς περίθαλψη (Δράση για την Άγρια Ζωή)

Συμβουλές φροντίδας

«Αυτό το διάστημα, εάν κάποιος βρει ένα ζωάκι, ένα πουλάκι, θα πρέπει να επικοινωνήσει μαζί μας. Το καλύτερο είναι να βγάλει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία και να το στείλει στη σελίδα μας στο Facebook «Δράση για την Άγρια Ζωή»» είπε η κ. Προύσαλη.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μην απαιτείται παρέμβαση, καθώς οι γονείς του νεοσσού μπορεί να τον φροντίσουν ακόμα και εκτός φωλιάς.

Η κ. Προύσαλη τόνισε ακόμη πως δεν πρέπει να προσφέρουμε τροφή στα ταλαιπωρημένα ζώα αλλά μόνο «νερό με μια σύριγγα ή με ένα καλαμάκι, με το οποίο θα στάζουμε μικρές σταγόνες στο ράμφος του».