Κένυα: «Φυτεύει» το μέλλον, με πάνω από 30.000 δέντρα, μια 28χρονη ακτιβίστρια

«Αν σκέφτεσαι για έναν χρόνο, φύτεψε έναν σπόρο. Αν σκέφτεσαι για δέκα χρόνια, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σκέφτεσαι για 100 χρόνια, δίδαξε ανθρώπους», έλεγε ο Κομφούκιος.

Η Elizabeth Whathuti, με τη δική της σοφία των 28 ετών πάνω στη γη, έχει φυτέψει από το 2016, που ίδρυσε τη δική της οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος, την «Green Generation Initiative».

Στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους από το «TIME»

Εργάζεται σταθερά για το μέλλον του πλανήτη και στόχος της είναι ευρύτερα να κινητοποιήσει τους νέους ανθρώπους πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης και συγκεκριμένα για το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Έχει επιλεγεί από το «TIME» ως ένας από τους πλέον επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, στη λίστα με τις εκατό προσωπικότητες που ξεχωρίζει για τη δράση τους και τις ιδέες τους. Η νέα αυτή γυναίκα κατάγεται από την περιοχή Nyeri της Κένυας και από μικρό παιδάκι είχε δείξει το ενδιαφέρον της και το πάθος της για το περιβάλλον και την οικολογία.

Μεγαλώνοντας, η αγάπη της για τη φύση την οδήγησε στην ανάληψη συγκεκριμένης δραστηριότητας και βρέθηκε να είναι μια ιδιαίτερα ενεργή ακτιβίστρια που όχι μόνο πιστεύει στο μέλλον, αλλά το καλλιεργεί κυριολεκτικά, εν είδει δέντρων που φυτεύει συστηματικά.

Από διαμαρτυρία ακτιβιστών στη Χάγη, για την κλιματική αλλαγή

Ιδρύτρια της «Green Generation Initiative»

Όταν ήταν στο Λύκειο, αναβίωσε το περιβαλλοντικό κλαμπ του σχολείου της, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Όταν τέλειωσε το Πανεπιστήμιο στη χώρα της προχώρησε στην ίδρυση της «Green Generation Initiative», προκειμένου να διδάσκει τα παιδιά «να καθαρίζουν τον δικό τους αέρα, να καλλιεργούν την τροφή τους και να δημιουργούν τους δικούς τους χώρους πρασίνου». Και όλα αυτά με μια φαινομενικά απλή αλλά τόσο σημαντική κίνηση, όπως είναι η δενδροφύτευση.

Η ίδια είναι πολύ περήφανη για τη δράση της αυτή, καθώς καλλιεργεί διαφορετικές ποικιλίες δέντρων που παράγουν φρούτα, στα σχολεία της πατρίδας της, της Κένυας και ενθαρρύνει τα παιδιά να υιοθετούν το δικό τους δέντρο, να το προσέχουν και να το φροντίζουν.

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που όπως υπενθυμίζει η ίδια, «Οι καλύτεροι και μεγαλύτεροι πόροι της Αφρικής είναι οι νέοι. Αυτοί οι άνθρωποι νεαρής ηλικίας είναι εκείνοι που φέρνουν τις νέες ιδέες, δημιουργούν λύσεις και οδηγούν την καινοτομία στη χώρα. Και είναι οι ίδιοι εκείνοι νέοι άνθρωποι που εάν δεν επενδύσουμε σ’ αυτούς, θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή».

Η ίδια ονειρεύεται να γίνει Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου από την ισχύ της θέσης της να κατορθώσει να πετύχει περισσότερα πράγματα σε αυτούς τους ζωτικής σημασίας τομείς για την ανθρωπότητα.

(Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: https://www.un.org/en/climatechange/voices-of-change-elizabeth-wathuti)