Σπανού Μαρία – Υποψήφια με την “Πορεία Πράξης”

Μαρία Σπανού

Με βαθιές οικογενειακές ρίζες τόσο από τον ιστορικό Μαραθώνα από την πλευρά του πατέρα μου Κωνσταντίνου Σπανού, όσο και από τη Μάκρη της Μικράς Ασίας από την πλευρά της μητέρας μου Ευαγγελίας Χατζηαντώνογλου, αναγνωρίζω την ανάγκη ανάδειξης της πλούσιας πολυπολιτισμικής μας κληρονομιάς, με συνεχείς δράσεις, που ισορροπούν γύρω από τον άξονα της οικονομικής ανάπτυξης της ντόπιας αγοράς και της αγροτικής παραγωγής, αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον και τους θεσμούς.

Είμαι ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας μας από νεαρή ηλικία, έχοντας την ανάγκη να προσφέρω και να ανταποδώσω με τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις και τις δεξιότητές μου, όσα περισσότερα μπορώ στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και έκανα τη δική μου οικογένεια αποκτώντας δύο παιδιά. Σύζυγός μου είναι ο ιατρός Γεώργιος Αθανασίου.

Η σταδιοδρομία μου

Ως αριστούχος απόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Πατρών, ξεκίνησα να εργάζομαι ως υπεύθυνη βάρδιας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Β’ ΜΕΘ) στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Το 2002 ανέλαβα νοσηλευτικά καθήκοντα στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης και έκτοτε προσφέρω τις υπηρεσίες μου με σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου αναδεικνύοντας τις αξίες και τις ανάγκες του ανθρώπινου παράγοντα, παρέχοντας νυχθημερόν άμεση και εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής στους συντοπίτες αλλά και τους επισκέπτες μας.
Η αγάπη μου για τις επιστήμες της Υγείας με οδήγησε στην απόκτηση, με διάκριση, δύο Μεταπτυχιακών Τίτλων, MSc στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» από το ΕΑΠ, καθώς και MSc στην «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πιστεύω ακράδαντα στη δια βίου μάθηση, έχοντας παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια και workshops στον τομέα της Υγείας, της Ψυχολογίας Εφήβων και της Διοίκησης, αναπτύσσοντας έτσι δεξιότητες σε πλήθος νοσηλευτικών πράξεων και διαδικασιών. Μεταξύ άλλων, είμαι διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια από το European Resuscitation Council στη Βασική Υποστήριξη Ζωής και χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED), έχοντας παράλληλα αποκτήσει διπλώματα στην Άμεση (ILS) και την Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής (ALS).
Από το 2018 ακατάπαυστα και σε συνεργασία με σπουδαία πρόσωπα της ιατρικής και νοσηλευτικής επιστήμης, η εθελοντική μου δράση έχει στραφεί με ζήλο στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση πολιτών και επαγγελματιών υγείας, καθώς και στην οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με αντικείμενο την τεχνική α’ βοηθειών. Με την υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, έχει συμμετάσχει σε ημερίδες με αντικείμενο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού σε σχολεία του Δήμου Μαραθώνος.

Τι επιδιώκω

Μεταξύ άλλων, επιδίωξή μου είναι η ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) σε κάθε σχολείο του Δήμου Μαραθώνος, καθώς και η εκπαίδευση όλων των συμπολιτών μας, όπως του προσωπικού κάθε δημόσιου και ιδιωτικού φορέα (σε χώρους εστίασης, εμπορικών καταστημάτων κλπ), καθώς και των μελών συλλόγων και εθελοντικών ομάδων, ώστε να καταστήσουμε τον Δήμο Μαραθώνος εκείνον με τις περισσότερες διασώσεις στην Ελλάδα.
«Η γνώση μας…η δύναμή μας!»