Διαβάστε το editorial της Αναστασίας Γαβριελάτου

«Αγαπητοί αναγνώστες,
σας καλωσορίζω στο νέο τεύχος SoWhat? Ένα τεύχος σε προεκλογικό κλίμα, με νέα πρόσωπα, υποψήφιους και πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Στις 8 Οκτωβρίου μας δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουμε. Οι υποσχέσεις πολλές, οι δεσμεύσεις ακόμη περισσότερες και η ελπίδα παρέα με το όνειρο κρυφοκοιτάζουν πίσω από τον τοίχο…
Και οι δύο είναι εκεί. Ούτε έχουν «πεθάνει» όπως πολλοί υποστηρίζουν, ούτε αγνοούνται. Σε μία κοινωνία που διαρκώς δοκιμάζεται και όπου καθημερινά η επικαιρότητα «σερβίρει» θλιβερές ειδήσεις γεμάτες πόνο και αποτροπιασμό, οι πολίτες έχουν την ελευθερία να επιλέξουν. Ελεύθερα! Σιωπηλοί και μόνοι, πίσω από το παραβάν θα ενεργοποιήσουν τη δύναμη της επιλογής τους που θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Εκεί την ίδια στιγμή καθορίζονται και άλλα σημεία της συνείδησης του ανθρώπου ανεξάρτητα από το αν αντιλαμβανόμαστε ή όχι.
Ποτέ δεν πρέπει να πάψουμε να ελπίζουμε στον άνθρωπο. Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι. Όχι δεν θέλουν «όλοι να τα φάνε». Όχι δεν εξυπηρετούνται μόνο τα συμφέροντα των επωφελημένων. Όχι δεν είναι «αυτή η χώρα» το πρόβλημα. Είναι οι επιλογές των ανθρώπων, που έχουν λάβει μέρος σε αυτή την εξαθλίωση. Είναι η απογοήτευση, η αίσθηση της ήττας που σε τραβάει στον πάτο, η καταιγιστική ταπείνωση και ο ανελέητος ξυλοδαρμός της καθημερινότητας.
Φταίει η καλημέρα που δε λες στον γνωστό – άγνωστο παρόλο που τον βλέπεις μπροστά σου κάθε μέρα. Και δεν ντρέπεσαι. Νομίζεις ότι πράττεις ορθά.
Φταίει ότι δεν ενδιαφέρεσαι να βοηθήσεις τον ανήμπορο που στέκεται μπροστά σου και ελπίζει στην κατανόησή σου. Και δεν ντρέπεσαι, νομίζεις ότι παραμένεις ασφαλής.
Μας εγκατέλειψε, η ανθρωπιά. Κριτές του καναπέ, οι ίδιοι οι άνθρωποι διασύρουν τους συνανθρώπους τους δίχως δισταγμό. Ο Άνθρωπος είναι υπό εξαφάνιση. Αυτό ίσως μας δίνει το έναυσμα να σκεφτούμε την «επόμενη μέρα». Να φέρουμε την ανθρωπιά ξανά στη ζωή μας. Αρκεί να το θέλουμε, αρκεί να το επιλέξουμε, αρκεί να το αποφασίσουμε. Κάπως έτσι.. σαν μία ζωγραφιά!
Κυριακή, ζωγραφίζουμε την Άνοιξη!»