Κοροναϊός: Σαρώνει η μετάλλαξη Κράκεν στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη της, η Ματίνα Παγώνη μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού. Το πρόβλημα αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς Covid-19 χρειάστηκε να εισαχθούν στο νοσοκομείο το επταήμερο που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», Ματίνα Παγώνη, ανέφερε ότι τα περιστατικά είναι πολλά και συνέχισε λέγοντας « Το καλό είναι πως στην πλειοψηφία των ασθενών τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Τον Νοέμβριο ξεκινούν οι ιώσεις και θα ξεκινήσει και η γρίπη. Ας κάνουμε τα εμβόλια. Όσοι είναι πάνω από 65 ας κάνουν το ενισχυμένο και εάν δεν θέλουν το απλό».

Δείτε το βίντεο

Τι λένε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από τις εβδομάδες 23-24 του 2022 έως και την εβδομάδα 41 του 2023, αναλύθηκαν γονιδιωματικά συνολικά 22.125 στελέχη. Από την εβδομάδα 25/2023 και μετά όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκουν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 (Διάγραμμα 14).

Την εβδομάδα 40, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (Kraken) (47%) ακολουθούμενη από την EG.5 (Eris) (27%) και την ΧΒΒ.1.16 (Αρκτούρος) (17%)  Έχουν καταγραφεί συνολικά 76 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 (Pirola), με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 05 Σεπτεμβρίου έως 09 Οκτωβρίου.

Τα ενισχυμένα εμβόλια με συνταγή αφορούν τους πάνω από 65

Τι ανέφερε σχετικά με τα εμβόλια

Σε προηγούμενη συνέντευξη της, η Ματίνα Παγώνη είχε αναφέρει ότι «Τα ενισχυμένα, με συνταγή αφορούν τους πάνω από 65, γιατί έχουν υποκέιμενα νοσήματα. Ενισχυμένα σημαίνει πως έχουν μεγαλύτερη δόση αδρανοποιημένου ιού, αυτά τα εμβόλια θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα».

Σχετικά με τα απλά εμβόλια, δήλωσε πως «θα τα παίρνουμε μέχρι τέλος Οκτώβρη με συνταγή, και μετά χωρίς συνταγή». «Καλό είναι όσοι βρίσκονται στην μονάδα υψηλού κινδύνου να αρχίσουν να εμβολιάζονται από 20 Οκτώβρη», συμπλήρωσε.