«Έλαμψαν» τα Εξάρχεια, έκλαιγαν οι τουρίστες. Όχι από συγκίνηση και χαρά. Η λάμψη ήρθε από κρότου λάμψης και τα δάκρυα από δακρυγόνα που πέταξαν οι άνδρες των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν για την κοπή των δέντρων αλλά και για την τοποθέτηση της στάσης στην πλατεία.

Σημειώνεται πως συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα για τον ίδιο λόγο.

Συντηρώντας τον μύθο των Εξαρχείων – O εξευγενισμός μιας ολόκληρης συνοικίας

Τα Εξάρχεια είναι από τους πιο γνωστούς δήμους της χώρας που υφίσταται μια «επίθεση επενδύσεων» και εκτεταμένο «εξευγενισμό» της περιοχής.

Ο εξευγενισμός ή gentrification έχει ως αντικείμενο την ανάπλαση και την μετατροπή της περιοχής σε γειτονιά κατάλληλη για τουρίστες και κατοίκους ανώτερης οικονομικής τάξης.

Ήδη, όπως επισημαίνουν κάτοικοι, μέσα από την αύξηση των τιμών, ουσιαστικά αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της γειτονιάς. Οι μόνιμοι κάτοικοι αδυνατώντας να ζήσουν σε μια περιοχή με πολύ ακριβά ενοίκια και υπηρεσίες, αναγκάζονται να φύγουν ή να πουλήσουν τα σπίτια τους.

Πολλά από αυτά ήδη έχουν μετατραπεί σε AirBnb με ιδιαίτερα ακριβές τιμές και μάλιστα χωρίς να έχουν γίνει δαπανηρές ανακαινίσεις.

Αντιδράσεις πέρα από την κατασκευή του σταθμού μετρό, υπάρχουν για την κοπή των δέντρων, για την μεγάλη και πολλές φορές προκλητική αστυνομική παρουσία, για την υπερβολική παρουσία τουριστών που δυσχεραίνει την ζωή των μόνιμων κατοίκων, την ανυπαρξία κάδων σκουπιδιών σε ολόκληρους δρόμους και την κακή ποιότητα των πεζοδρομίων.

Συνολικά τα Εξάρχεια μπορούν να χαρακτηριστούν ως η πιο τεχνηέντως υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας.

Τα Εξάρχεια ουσιαστικά φυλάσσονται από εκατοντάδες αστυνομικούς ημερησίως, που όπως λένε κάτοικοι και θαμώνες των καταστημάτων της περιοχής περισσότερο δυναμιτίζουν το κλίμα με την παρουσία και ενίοτε τη συμπεριφορά τους, παρά προσφέρουν ασφάλεια.