Φιλήμων: Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας

Έφυγε από τη ζωή ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Φιλήμων σε ηλικία 91 ετών

Νωρίτερα σήμερα, ο Λάκης Γαβαλάς έκανε γνωστή την είδηση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λάκης Γαβαλάς είπε το τελευταίο «αντίο» στον Φιλήμονα, γράφοντας στο Facebook: «Φιλήμονα, καλό ταξίδι στους ουρανούς».

Οι σπουδές στο Παρίσι, η καινοτομία και η Μαίρη Χρονοπούλου

Ο σχεδιαστής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1932. Ο Φιλήμων, δεν ξεχώρισε μονάχα λόγω των μοναδικών δημιουργιών του αλλά και λόγω της «επανάστασης» που έφερε ως προς την παρουσίαση.

Αποτέλεσε τον πρώτο Έλληνα σχεδιαστή, οποίος είχε την πρωτοπόρα ιδέα να αντικαταστήσει στις επιδείξεις του τα μοντέλα με διάσημα ονόματα της δημόσιας αθηναϊκής σφαίρας, τα οποία δέχθηκαν να παρουσιάσουν τα δημιουργήματα του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο σχεδιαστής, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χώρο της υψηλής ραπτικής και της μόδας, το 1959, έπειτα από την επιστροφή του από το Παρίσι, όπου «σπούδασε» στο ατελιέ του σπουδαίου Έλληνα σχεδιαστή Γιάννη Ντεσσέ, έχοντας συμμαθητές ονόματα – ορόσημα στη μόδα, όπως τον Βαλεντίνο.

Ο Φιλήμων, ο οποίος φημίζονταν και για τις συνεργασίες του με τις «μεγάλες ντίβες» του θεάτρου συνήθιζε να λέει πως δεν θεωρούσε τιμή να ντύνει τους ανθρώπους του θέατρου και της «πίστας», γιατί έντυνε παράλληλα και την υψηλή κοινωνία. Μάλιστα, υποστήριζε πως έντυνε με «δυσκολία» τις θεατρίνες και τις τραγουδίστριες γιατί οι πλούσιες κυρίες δεν ήθελαν τα ρούχα, με τα οποία έντυνε εκείνες. Όμως η Μαίρη Χρονοπούλου, αποτελούσε πάντοτε εξαίρεση, αναφέρει το in.gr