Ηλίας Λογοθέτης, ένας αλλιώτικος ηθοποιός- Η υποκριτική και η λατρεία για την όπερα

Ο Ηλίας Λογοθέτης, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 85 ετών, ήταν από τα πιο ταλαντούχα πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου, ηθοποιός με απέραντη γκάμα, εκφραστικός, με μια καθηλωτική δύναμη λόγου.

Η παρουσία του Ηλία Λογοθέτη στη σκηνή ήταν πάντα μια αποκάλυψη. Απόφοιτος της Παντείου δεν σκεφτόταν να γίνει ηθοποιός, ήθελε να γίνει τραγουδιστής της όπερας. Λάτρευε το τραγούδι και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν μιλήσει για αυτό το εξαιρετικό ταλέντο του.

Η πρώτη του γνωριμία με το θέατρο έγινε όταν είδε μια παράσταση του Θεάτρου Τέχνης. Εκεί πέρασε τα σπουδαστικά του χρόνια και αποφοίτησε το 1967, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος και σε σύγχρονα έργα.

Έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, Κάκιας Αναλυτή-Κώστα Ρηγόπουλου, Νίκου Ξανθόπουλου, Θανάση Βέγγου, Άγγελου Αντωνόπουλου-Μιράντας Κουνελάκη, με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου κ. ά.

Σκηνοθέτησε και εργάστηκε σαν καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή «Ράμπα» και στο «Θεατρικό Εργαστήρι» του Βασ. Διαμαντόπουλου και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή « Θεατρικά Δρώμενα ΙΑΣΜΟΣ.

Πήρε Βραβείο ερμηνείας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τις ταινίες «Βαβυλωνία» (στο ρόλο του Αστυνόμου) και «Τα παιδιά της χελιδόνας» του Κ. Βρεττάκου (1988).  Η κωμική του στόφα συναγωνιζόταν την εξαιρετική ερμηνεία δραματικών ρόλων.

Σε σύνολο, ο Ηλίας Λογοθέτης έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις, σε περισσότερες από 50 ελληνικές ταινίες  και άλλες τόσες τηλεοπτικές σειρές. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο Έτερος Εγώ: Νέμεσις σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια που έκλεψε την παράσταση σε μια σκηνή στο νοσοκομείο.

lifo.gr