Γ.Ψαρομμάτης: «Αγαπητέ Δήμαρχε, Καλό το Παραμύθι … αλλά δεν έχει δράκο!!!»

Γράφει ο Γιώργος Ψαρομμάτης

 

«Αγαπητέ Δήμαρχε, Καλό το Παραμύθι … αλλά δεν έχει δράκο!!!

Εδώ και μερικές μέρες «κυκλοφορεί» ότι θα μπει ή έχει μπει και δεν το έχουμε νιώσει ακόμα «δημοτικό χαράτσι» 3,5 ευρώ ανά τετραγωνικό το χρόνο, για την αγορά όπως λένε, οικοπέδων για «κοινωφελείς σκοπούς».

Ωραία δικαιολογία, ποιος άραγε μπορεί να πει εύκολα όχι;;;

Μια φορά κι έναν καιρό στο όχι και τόσο μακρινό 2011….

Θυμίζω λοιπόν σε αυτούς που είναι στην Δημοτική Αρχή και το ξεχνάνε ή δεν θέλουν να το θυμηθούν ότι το 2011 με την υπ.αριθμ. 424/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγινε αύξηση δημοτικών τελών 3% «…για την κάλυψη των αναγκών των 28 σχολείων του Δήμου μας,….», όπως αναφέρεται σε αυτήν.

Μέχρι σήμερα, κανείς από τον Δήμο, αν και οι προσπάθειες να δοθούν τα χρήματα από Συλλόγους Γονέων & την Ένωση Γονέων ήταν και είναι επανειλημμένες δεν έχει αποδοθεί ούτε ευρώ.

Πάμε τώρα για ένα εύκολο μάθημα μαθηματικών για να έχουμε όλοι μια εικόνα για τι ποσά μιλάμε.

Το 2014, εισπράχθηκαν από δημοτικά τέλη 5.228.091,76 ευρώ και το 3% που αναλογεί στα σχολεία ήταν 156.842,75 ευρώ για εκείνο το έτος.

Ας θεωρήσουμε λοιπόν «συγκρατημένα» ότι τα μέσα έσοδα από δημοτικά τέλη ανά έτος του Δήμου είναι περίπου 5.000.000 ευρώ, άρα 150.000 ανά έτος επί 13 χρόνια (2011-2023) που ΔΕΝ αποδίδονται, μας κάνει

1.950.000 ευρώ

ΝΑΙ καλά διαβάσατε, σχεδόν 2.000.000 ευρώ από φόρο για τα σχολεία που δεν πήγε ΠΟΤΕ στα σχολεία.

Το παραμύθι συνεχίζεται…. Το 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 03/11/2015, στο θέμα 08 & 19 γίνεται προσπάθεια να ξαναγίνει αύξηση Δημοτικών Τελών ΠΑΛΙ για τα σχολεία, αλλά λόγω των πολύ έντονων αντιδράσεων των Συλλόγων Γονέων και των εκπροσώπων τους εντός του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου η αύξηση αυτή στα Δημοτικά Τέλη ΔΕΝ εφαρμόστηκε. Είχα την τύχη και την τιμή να συμμετάσχω και εγώ σε αυτές τις αντιδράσεις.

Ερχόμαστε λοιπόν στο τέλος του παραμυθιού, δηλαδή στο σήμερα.

Όπως εγώ λοιπόν θυμάμαι όλη αυτή την ιστορία, σίγουρα την θυμάται και πάνω από το 50% του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου που ήταν και τότε στα πράγματα, συμπολίτευση ή αντιπολίτευση.

Ας μας απαντήσει ο κος Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος Παιδείας ή όποιος νομίζει ότι έχει την απάντηση, που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα ;;;

Οι απαντήσεις που έχω ακούσει μέχρι σήμερα

Α ) «Ναι… αλλά πληρώνουμε το πετρέλαιο, το τηλέφωνο, το ρεύμα, το νερό…», γιατί κύριοι και κυρίες της Δημοτικής Αρχής, πριν την εφαρμογή της αύξησης δεν τα πληρώνατε;;;

Β ) «Ναι… αλλά δεν λείπει τίποτα από τα σχολεία», κύριοι και κυρίες της Δημοτικής Αρχής, μάλλον ΔΕΝ γνωρίζεται την κατάσταση των σχολείων στον Δήμο μας. Ενδεικτικό παράδειγμα της σοβαρής έλλειψης πόρων είναι τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά του Δήμου που ζητάνε από τους Γονείς δεσμίδες χαρτιού Α4 και υλικά.

Γ ) «Ναι … αλλά ότι μας ζητάνε το δίνουμε», όσο για αυτό όσοι έχουν επαφή με την σχολική κοινότητα θα γελάσουν.

Σταματάω κάπου εδώ γιατί οι δικαιολογίες είναι για γέλια και για κλάματα. ΔΕΝ υπάρχουν δικαιολογίες για την μη απόδοση αυτών των χρημάτων που τα έχουν πληρώσει οι Δημότες για τα σχολεία των παιδιών τους.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν το παραμύθι, θα έλεγα ότι πριν η Δημοτική Αρχή κάνει κάτι τέτοιο ΠΑΛΙ, με δικαιολογία αυτή τη φορά την απόκτηση εκτάσεων για «κοινωφελείς χώρους», θα πρέπει πρώτα να αποδώσει τα χρήματα που όφειλε να έχει δώσει στα σχολεία μέχρι σήμερα, από την προηγούμενη αύξηση Δημοτικών Τελών.

Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα!

Αγαπητέ Δήμαρχε και Δημοτικοί Σύμβουλοι αν θέλετε πραγματικά να βρείτε εκτάσεις για «κοινωφελείς σκοπούς» ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΤΕΝΤΕΣ !!!   

Η λύση είναι μία

ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ!!!»

 

Ελπίζω να μην κούρασα

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

 

Ψαρομμάτης Γιώργος

2019-2022 Πρόεδρος Ένωσης Γονέων

2016-2022 Μέλος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

Κιν. 6944 841 833