Αρνείται ο σκύλος σας να βάλει τα πατουσάκια του στη θάλασσα; – Πώς θα του αλλάξετε μυαλά

Θα πρέπει να έχετε κατά νου, ότι υπάρχουν σκύλοι που, όσο και να προσπαθήσουμε, δεν θα θελήσουν να μπουν στη θάλασσα. Οφείλετε να το σεβαστείτε.
Και, βεβαίως, υπάρχουν σκύλοι που είναι γεννημένοι… δεινοί κολυμβητές.

Κάθε σκύλος βλέπει τη θάλασσα με διαφορετικό μάτι.

«Υπάρχουν σκύλοι που έχουν φυσικές ικανότητες στο κολύμπι, ή το λατρεύουν, ενώ κάποιοι άλλοι ευχαριστούνται να παίζουν στα ρηχά. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν πλησιάζουν τη θάλασσα, επειδή δεν τη γνωρίζουν και, μάλλον, τη φοβούνται», αναφέρει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη.

Μην τον πάτε στα βαθιά και τον αφήσετε να κολυμπήσει. Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει ενστικτωδώς, για να σωθεί, και όχι επειδή το ευχαριστιέται

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν μπορείτε να μάθετε στον σκύλο σας να μπαίνει στη θάλασσα. Και η απάντηση που δίνει η κα Αγγελικάκη, είναι «ναι, αλλά δεν ισχύει και για όλους. Εξαρτάται από τον σκύλο».

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνετε για να έρθει πιο κοντά με τη θάλασσα ο σκύλος σας

Η εξοικείωση του σκύλου με τη θάλασσα, όπως εξηγεί η εκπαιδεύτρια, πρέπει να γίνει σταδιακά. Επιλέξετε να πάτε τον σκύλο σας στη θάλασσα πρωινές ή απογευματινές ώρες, που δεν έχει πολλή ζέστη. Και, φυσικά, τα νερά της να είναι… λάδι και να μην έχει πολύ κόσμο.

«Επίσης, φροντίστε να πάρετε μαζί σας το αγαπημένο του παιχνίδι ή σνακ. Ξεκινάμε περπατώντας κατά μήκος της παραλίας και κοντά στο νερό. Βλέπουμε πώς αντιδρά. Εάν είναι άνετος και χαλαρός, συνεχίζουμε να περπατάμε. Προσπαθούμε να τον «τραβήξουμε» προς τα μέσα. Εννοείται ότι δεν τού ασκούμε καμία πίεση, ούτε λεκτική, ούτε σωματική. Δηλαδή, δεν τον τραβάμε με το ζόρι από το λουρί/οδηγό κλπ», επισημαίνει η κα Αγγελικάκη.

Προσπαθούμε, όπως εξηγεί, με τη λιχουδιά ή το παιχνίδι, να τον δελεάσουμε να μπει στη θάλασσα. Εάν θέλει, θα το κάνει. Εάν δεν μπαίνει, αλλά δεν δείχνει να φοβάται, συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο.

«Σιγά – σιγά και σταδιακά, εφόσον δεν δείχνει αγχωμένος ή φοβισμένος, προχωράμε προς τα μέσα, συνεχίζοντας το παιχνίδι με το μπαλάκι. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τού το πετάξουμε κοντά του για να δούμε αν θα κάνει το πρώτο βήμα προς τη θάλασσα για να το πιάσει. Ή μπορούμε να τον δελεάσουμε με την αγαπημένη του λιχουδιά», αναφέρει η κα Αγγελικάκη.

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Καλό είναι, όπως τονίζει η κα Αγγελικάκη, να μην τον πάρουμε αγκαλιά για να τον βάλουμε μέσα. Να τον πάμε στα βαθιά και να τον αφήσουμε να κολυμπήσει. Αν το κάνει, το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνει ενστικτωδώς, για να σωθεί, και όχι επειδή το ευχαριστιέται.

Επίσης, όπως προανέφερε η κα Αγγελικάκη, δεν τον τραβάμε από τον οδηγό για να μπει με το ζόρι.

«Κάτι ακόμη που πρέπει να προσέξουμε, για να καταλάβουμε αν ευχαριστιέται το κολύμπι, είναι η συμπεριφορά του. Είναι χαρούμενος που κολυμπάει; Πλατσουρίζει άνετα; Ή τον νοιάζει να έρθει κατά πάνω μας;», λέει η κα Αγγελικάκη και συμπληρώνει: «Καλό είναι να προσέξουμε να μην μπει νερό στα αυτιά του. Στην περίπτωση που δεν το καταφέρουμε, τα σκουπίζουμε εσωτερικά».

Η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Ανθή Αγγελικάκη

● Η κα Ανθή Αγγελικάκη είναι απόφοιτη της Σχολής Star Dogs Trainers Academy, εμπλουτίζει συνεχώς τις γνώσεις της ως προς την εκπαίδευση και τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς, ενώ τον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό και τη ζωγραφική.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 1989 και από την παιδική της ηλικία μεγάλωνε με γάτες.

Όταν ήταν 22 χρονών διέσωσε και υιοθέτησε αδέσποτο σκύλο, που ήταν σοβαρά χτυπημένος από αυτοκίνητο. Και εκείνη ήταν η στιγμή που αποφάσισε να αφοσιωθεί και στους σκύλους, αναφέρει το in.gr