Αποκλειστική συνέντευξη με τη Μπέσυ Μάλφα! “Είμαι τυχερή που ήρθα σε αυτή τη ζωή!”

apokleistiki-synentefksi-besy-malfa

Η Μπέσυ Μάλφα φέτος πρωταγωνιστεί ως Σίρλεϋ Βαλεντάιν,στο  Θέατρο Ριάλτο. Μια γλυκόπικρη κωμωδία για μία Βρετανίδα λίγο μετά τα 50, που ψάχνει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή…

Απολαύστε τη σε μία αποκλειστική συνέντευξη!

Συνέντευξη στην Αναστασία Γαβριελάτου  – Περιοδικό SoWhat? – www.sowhat.gr

Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Παιδεία, πολιτισμός, επιτακτική ανάγκη για το πνεύμα. Θα ήθελα να διδάσκεται στα σχολεία γιατί είναι πολλοί οι σπουδαίοι συγγραφείς αυτής της χώρας…Ευριπίδης, Σοφοκλής, Αριστοφάνης. Να διαβάζεται, να διδάσκεται στα σχολεία. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το θέατρο, είναι πολύ σηματικό για την ανθρώπινη ψυχή και κυρίως για παιδιά που διαμορφώνονται σε ενήλικες. Να γίνουν ωραίοι Έλληνες. Στο υπουργείο δεν αναγνωρίζεται το πτυχίο Ελλήνων ηθοποιών. Βάζουν φιλόλογους να διδάσκουν θέατρο ενώ πρέπει να διδάσκεται από ηθοποιούς.

Πώς βρίσκετε την σύγχρονη τηλεόραση;

Δε βλέπω τακτικά. Δουλεύω πάρα πολύ. Δεν μένει χρόνος για τηλεόραση..ο χρόνος που μένει είναι πολύ αργά τη νύχτα. Επιλέγω κάτι εκέινη την ώρα και ό,τι έχω δει είναι μία πολύ καλή προσπάθεια να επιστρέψει η μυθοπλασία. Χαίρομαι που έστω και με λίγα χρήματα, ξεκίνησε πάλι να λειτουργεί το όλο σύστημα. Όσο αφορά τα ριάλιτι, επειδή υπάρχουν παγκόσμια δε θα σας έλεγα να μην υπάρχουν γιατί δε το πιστεύω, πρέπει να υπάρχουν τα πάντα ως τροφή, όπως τρώμε ένα ξερό ψωμί εάν πεινάμε. Θα ήθελα να είμασταν περισσότερο επιλεκτικοί, να προσέχουμε τις επιλογές μας. Κάποια από αυτά πιθανών να είναι και καλά. Δε τα έχω παραακολουθήσει πολύ, για να έχουν άποψη. Γνωρίζω μόνο ότι υπάρχουν και στο εξωτερικό.

Πώς αισθάνεστε που τα παιδιά σας ακολουθούν τα βήματά σας;

Έχω πει διάφορα κατά καιρούς.. .αυτό που έχω να πω τώρα, είναι ότι επειδή τις είδα να δουλεύουν στο θέατρο, είμαι πολύ περήφανη γιατί έχουν τα κότσια παρ’όλα όσα έχουν δει από εμάς, τις δυσκολίες, να επιλέγουν να συνεχίσουν το όραμά τους, να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους. Σημαίνει ότι θα έχουν κότσια για τη ζωή γενικότερα. Οπότε χαίρομαι! Το βλέπω πολύ πλέον θετικό. Παιδιά που μέσα σε μία εποχή πολύ δύσκολη για αυτή δουλειά, επιλέγουν να συνεχίσουν, με κάνει υπερήφανη!

Υπήρξε ποτέ ανταγωνισμός με τον σύζυγο;

Ποτέ! Ούτε στο ελάχιστο!

Κοινές απόψεις;

Κοινές απόψεις δε θα το έλεγα, αλλά επειδή θαυμάζουμε ο ένας τον άλλον δεν υπάρχει αυτό το στοιχείο. Δεν έχουμε να αποδείξουμε κάτι ο ένας στον άλλον, τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ!

Σχετικά με το θέμα υγείας το οποίο σας είχε απασχολήσει….είχατε αναφέρει ότι για τον κόσμο είναι ταμπού. Τι εννοείτε ακριβώς;

Ακούμε όλοι για μία εγχείρηση και αμέσως μιλάμε  για άλλο πράγμα. Τα μέσα το μεταφράζουν σε κάτι άλλο από αυτό που είναι. Έχοντας άγνοια για το θέμα, ο κόσμος τρομοκρατείται. Εγώ έδωσα μία πληροφορία για να εξηγήσω ότι η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που για τους γιατρούς πλέον έχει γίνει ρουτίνα. Οι άνθρωποι που το έχουν δε θα πρέπει να φοβούνται. Το συγκεκριμένο πρόβλημα που είχα εγώ, φυσικά. Δε πρέπει να υπάρχει φόβος. Να πηγαίνουν στον γιατρό, να το βλέπουν ως κάτι που για τους γιατρούς είναι υπόθεση ρουτίνας. Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και το ταμπού είναι ότι το μεταφράζουν τα μέσα ως κάτι υπερβολικά δυσσάρεστο, ώστε να βγάλουν 5 δραχμές παραπάνω από τον κιτρινισμό. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βγάλουν λεφτά και αυτό είναι αμορφωσιά. Να το πω λαικά.

Ποιον τίτλο θα βάζατε στη ζωή σας;

Είμαι τυχερή που ήρθα σε αυτή τη ζωή! (με τα καλά μου και τα κακά μου…!) Φυσικά και δε μπορούμε να πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας, βλέπουμε τι γίνεται έξω.

Κάποια βαθιά επιθυμία σας;

Θα ήθελα να είχαν ζήσει περισσότερο οι γονείς μου. Να τους είχα κοντά μου, πολλά περισσότερα χρόνια αλλά αυτό δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Επαγγελματικά! Σίρλευ Βάλενταιν; Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ρήγα;

Αισθάνομαι υπέροχα. Η σκηνοθεσία από τον Αλέξανδρο Ρήγα είναι εξαιρετική. Γνωριζόμαστε από παιδιά με τον Ρήγα, δουλεύουμε μαζί από το 2011, η επιμονή μας να δουλεύουμε συχνά πυκνά μαζί, αποφέρει καρπούς. Μου λένε πολλές φορές, «πω πω τι ηθοποιός είσαι εσύ, δε το είχα δει..» Μα τι δεν είχατε δει; Έχω παίξει τέτοιους ρόλους, πάρα πολύ! Δε πάτε να δείτε θέατρο! Γιατί ; Δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά.. Αν με βλέπατε λίγο παραπάνω (…) Το κρατάω μέσα μου, γιατί δε μπορώ να το πω, θα προσβάλλω τον άλλον! Έχει αρχίσει και με ενοχλεί αυτή η άγνοια. Στο φορτώνουν ότι είναι επιλογή δική σου, ενώ είναι επιλογή δική τους να μη σε έχουν δει! Το λέω πρώτη φορά σε εσάς! Δεν είναι δική μου επιλογή αν δεν ξέρουν ότι μπορώ να κάνω κάποια πράγματα! Αν δουν το βιογραφικό μου, θα δουν ότι έχω παίξει αρκετές φορές…Η συγκερκιμένη παράσταση, είναι μία παράσταση, που ανεβαίνει από το 1986 και δεν είναι τυχαίο που ανεβαίνει ακόμη και σήμερα. Κάνει tour σε όλο το Λονδίνο, σε όλη την Βρετανία. Η Σίρλευ είναι μία γυναίκα που έχει μεγαλώσει τα παιδιά της και εκείνη κάθεται στο σπίτι ενώ ο άντρας της δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ αλλά νιώθει πολύ μόνη και μιλάει με τον τοίχο του σπιτιού της. Με αφορμή ένα ταξίδι εισητήριο για την Ελλάδα. Εκείνη χαίρεται τόσο πολύ γιατί το χρειάζεται αλλά προκαλεί αντιδράσεις και την αποδοκιμάζουν και όταν έχει φτάσει πλέον στο Αμήν και από το τέλμα ζωής, επιλέγει και πάει στην Ελλάδα! Η Βρετανίδα από το Λίβερπουλ την αποκαλεί χώρα του ήλιου, της θάλασσας, του φωτός. Χώρα Δημοκρατίας, φιλοσοφίας, ποίησης, τεχνών, θεάτρου, των επιστημών. Είναι η πρώτη που ξεκίνησε την έννοια φιλοσοφίας και την αναζήτηση της ύπαρξη του όντος. Η Σίρλευ βρίσκει τον εαυτό της!

Ποιο είναι το νόημα;

Είναι απλά αλλά είναι τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Γιατί έχουμε έρθει σε αυτή τη ζωή; Να πίνουμε να γλεντάμε να κάνουμε σεξ μόνο; Δεν είναι μόνο η λαγνεία στη ζωή. Πρέπει να θρέψουμε το πνεύμα μας. Για να είναι το δοχείο ευτυχισμένο…. βεβαίως να δεχτούμε και την λαγνεία αλλά υπάρχουν και άλλες ανάγκες.

Περνάτε όμορφα στην παράσταση;

Περνάμε απίστευτα..Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου. Δε μπορούσε να γίνει η παράσταση χωρίς εκείνους. Είναι μία χειροποίητη παράασταση με πολύ αγάπη και πολύ προσφορά από όλους. Κοστούμια της Ελένη Μπλέτσα από Maison Faliacos, Tony Vernis, SnS Athens, το μακιγιάζ το έχει κάνει η Σταυρούλα Σγούρου, κοσμήματα από Φέδρα Μπενετάτος Je Vole handmade jewels, hair styling  MIRO MIRO, ο Τάσος Κονταράτος στα σκηνικά στα φώτα και σε άλλα πολλά. Ο Κώστας  Αγγέλου και πολλούς ακόμη που μας βοηθούν να πραγματοποιείται το όνειρό μας.

Υπάρχει κάτι στην καθημερινότητά σας, που σας ενοχλεί;

Πηγαίνω συχνά στο σούπερ μάρκετ. Υπάρχουν κάποιες θέσεις για Α.Μ.Ε.Α μα κάθε φορά είμαι αναγκασμένη να κάθομαι γύρω στα 5 λέπτα και να λέω στους ανθρώπους, μη παρκάρετε εδώ είναι για Α.Μ.Ε.Α. «Ναι μωρέ ένα λεπτό.. !» Το λέω στον σύζυγό μου: Γεράσιμε θέλω να πάω ως εθελόντρια να απαγορεύω τη στάθμεση..Πού βρίσκεται ο πολιτισμός μας; Τα σούπερ μάρκετ λοιπόν, ας πληρώσουν έναν άνθρωπο, να απαγορεύει το παρκάρισμα! Να πώς βγαίνουν θέσεις εργασίας… !

Αυτό δε πρέπει να συνεχιστεί! Ας μην έρθει ποτε το αμεα. Με νοιάζει ότι επιλέγουν κάποιοι άνθρωποι να μη περπατήσουν 10 μέτρα! Ταυτόχρονα κάνουν δίαιτες… ε ορίστε ας κάψουν και καμιά θερμίδα επιτέλους!

   

ΧΥΤΑ Γραμματικού. Ποια η γνώμη σας;

Η απορία μου είναι για το αν δεν πάνε εκεί, πού θα πάνε; Είναι πάντα μία απορία που την είχα σε οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση ή απόφαση. Θα σας απαντήσω ότι εύχομαι να βρεθεί ένας τρόπος να μη πάνε πουθενά. Να ανακυκλωθούν όλα αν και αυτό είναι επιστημονική φαντασία και κανένας να μην είναι αποδέκτης μία τέτοιας κατάστασης. Όμως αυτή η χώρα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα.  Υγεία, οικονομία, ένας λαός που αγανακτεί αλλά ταυτόχρονα τους επέλεξε αλλά όμως όταν δεν υπάρχει αντίδραση, εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Βεβαίως να αντιδράσω, να μην έρθουν στο Γραμματικό γιατί το πιστεύω ότι δεν είναι σωστό αλλά θα πρέπει να ξέρω πού θα πάνε, ώστε να αντιδράσω και εκεί. Σαν λαός πρέπει να ενηλικιωθούμε και να αντιδράσουμε σε όλα! Να φύγουν τα σκουπίδια, ωραία. Να πάνε στον διπλανό; Λύθηκε το πρόβλημα; Εμένα η ζωή μου τα πήγε μία χαρά, σκεφτόμενη με αυτό τον τρόπο!