Πορτογαλία

portogalia

 ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Το δυτικό προπύργιο της ευρωπαϊκής ηπείρου κατέχει το δυτικό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου και βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και όχι τη Μεσόγειο αν και χώρα της νότιας Ευρώπης. 10 εκατομμύρια ψυχές ζουν στην Πορτογαλία ;234ε εκ των οποίων τα 3 στην πρωτεύουσα Λισσαβώνα.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ, Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Μοιάζει παραθαλάσσια, αλλά δεν είναι, καθώς η τεράστια έκταση του ποταμού Τάγου που διασχίζει την πόλη δημιουργεί αυτή την οφθαλμαπάτη. Όχι ότι η θάλασσα απέχει μακριά αφού ο Ατλαντικός Ωκεανός βρίσκεται μόλις 17χλ μακριά. Ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Μνημείο των ανακαλύψεων και ο γειτονικός Πύργος του Μπελέμ που ανήκουν στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που προστατεύονται από την Ουνέσκο. Απέναντι από τον Πύργο του Μπελέμ δεσπόζει το μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, το πιο εντυπωσιακό σύμβολο της πορτογαλικής δύναμης και πλούτου. Δίπλα στο Μοναστήρι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παστερία Μπελέμ με παράδοση από το 1837. Εδώ σερβίρουν το δημοφιλέστερο γλύκισμα της Πορτογαλίας τα “παστέις ντε νάτα” μίνι στρόγγυλα γαλατοπιτάκια με σφολιάτα και κρέμα.
Για να δείτε τη θέα της πόλης από ψηλά, θα ανεβείτε στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, κάποτε κατοικία των πορτογάλων βασιλιάδων, ενώ τη βόλτα σας στην Ερμού της Λισσαβώνας θα την κάνετε στην πεζοδρομημένη Rua Augusta. Καφέ δε θα πιείτε οπουδήποτε τυχαία, αλλά, αλλά στο καφέ A Brasiliera, εδώ όπου απολάμβανε τον καφέ του ο σημαντικότερος πορτογάλος ποιητής Fernando Pesoa. Η νυχτερινή διασκέδαση χτυπά στη γειτονιά των καλλιτεχνών, Bairro Alto. Εδώ ακούγονται οι ήχοι από τα φάντος, την εθνική νοσταλγική μουσική της Πορτογαλίας.

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ, ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ
Σε μονοήμερη εκδρομή από τη Λισσαβώνα θα περιηγηθείτε στη Σίντρα θερινή κατοικία των βασιλέων, το Κασκάις που είναι ένα πολύ όμορφο ψαροχώρι, το Εστορίλ το τουριστικό θέρετρο της Πορτογαλίας και το Cabo da Roca, το δυτικότερο σημείο της Ευρωπαϊκής ηπείρου και της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό ωκεανό. Φωτογραφική αξία, ανεκτίμητη!ΠΟΡΤΟ
H 2η μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας που αν τη δεις από απόσταση θα σου θυμίσει τη δική μας Κέρκυρα είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Douro και απλώνεται αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους, διατηρώντας τη μεσαιωνική της όψη, ενώ φημίζεται για το ομώνυμο εξαιρετικό της κρασί. Λίγο έξω από το Πόρτο απλώνεται η Βενετία της Πορτογαλίας, το Αβέιρο η πανέμορφη πόλη των καναλιών με τα πολύχρωμα αρτ νουβό κτίριά της σε προσκαλεί για πολυήμερη διαμονή και όχι απλά για ένα μονοήμερο από το Πόρτο.

ΜΥΘΟΣ
Στην Πορτογαλία υπάρχουν 365 συνταγές για μπακαλιάρο, μία για κάθε ημέρα του χρόνου. Λέτε να ισχύει;

ΜΗ ΦΥΓΕΤΕ
αν δεν επισκεφτείτε το επιβλητικό άγαλμα του Χριστού στις όχθες του ποταμού Τάγου στη Λισσαβώνα. Εκτός των άλλων από εδώ θα απολαύσετε την πανοραμική θέα στην πόλη της Λισσαβώνας και στην εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα της 25ης Απριλίου.

 

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ
Έχοντας την τύχη να ταξιδέψω σε πολλές χώρες μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Πορτογαλία έχει το δικό της ξεχωριστό χρώμα ενάντια πολλές φορές στις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης που κάνουν τις πόλεις της Ευρώπης να μοιάζουν μεταξύ τους.